Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Múd 1,13-15;2,23-24, 2 Kor 8,7.9.13-15, Mk 5,21-24

Kresťania, ktorí navštívia Rím majú najväčší zážitok z toho, keď ich odfotografujú v prítomnosti Sv. Otca. Fotografia v ich dome má čestné miesto a návštevníkom povedia: to je pamiatka na najkrajšie stretnutie v mojom živote.

Najkrajšie stretnutie v živote prežili aj predstavený synagógy Jairus a chorá žena. K Ježišovi ich priviedli ťažké problémy a on im pomohol. Určite na toto stretnutie spomínali do smrti.

Evanjeliá nám spomínajú veľké množstvo stretnutí Ježiša s ľuďmi. Stretnutia mali rozličný charakter. Najkrajšie boli tie, keď ľudia prichádzali za Ježišom s veľkou dôverou v neho. S túžbou, že pomôže ich životu. Ľudsky by sme mohli povedať, že Ježiš bol veľmi citlivý, keď videl bolesť človeka, či už duchovnú alebo telesnú. Všetky uzdravenia boli prejavom lásky jeho božského srdca. Náboženský spisovateľ Dennis J. Bennet to vyjadril slovami: „Keď Ježiš stretol chorého človeka, tak mu nepovedal: „Tu je moja vizitka. Poznám vynikajúceho lekára v Jeruzaleme, ktorý sa špecializuje na tvoje choroby. Povedz mu, že som ťa ja poslal“.

Asi každý z nás v ťažkých chvíľach prosil Ježiša, aby mu pomohol. Aj my mávame dlhé „dvanásťročné choroby“, ako žena z evanjelia. Aj nám zomierajú príbuzní, ktorých by sme chceli ešte mať pri sebe. Aj my sa stretávame s veľkou dĺžkou utrpenia a s rýchlosťou prichádzajúcej smrti. Ak sme sa s úprimnou vierou obrátili na Ježiša, pocítili sme akoby osvetlenie našej mysle a spoznali sme zmysel celej bolesti. Neraz sme vyprosili uzdravenie pre telo a dušu nás a našich blížnych, ale ešte častejšie sme dostali uzdravenia našich predstáv a požiadaviek a prijali sme Božiu vôľu. To je najväčší dar zo stretnutia s Ježišom: prijať jeho riešenie.

Ježiš chce ľuďom pomáhať nielen priamo, ale aj prostredníctvom iných ľudí. Ľudia dostali od Boha dary rozumu a lásky nielen pre seba a svojich blížnych, ale pre všetkých, ktorým môžu pomôcť. Dobre srdce človeka veľmi pomáha uboleným srdciam ľudí.

Do lekárne v jednom malom anglickom meste prišiel šesťročný chlapec. Lekárnička sa ho pýta, aký si prosí liek. „Prosím si zázrak“, odpovedá chlapec. Prekvapená lekárnička mu hovorí, že nerozumie, aký zázrak mu môže dať. Chlapec so slzami v očiach hovorí: „Vybral som všetky peniaze z pokladničky, lebo musím kúpiť môjmu malému bračekovi zázrak. Je veľmi chorý a lekár povedal, že mu pomôže už len zázrak“. Rozhovor počúval starší pán a hovorí chlapcovi: „Zaveď ma do vášho domu, chcem vidieť tvojho brata“. Starší pán bol slávny nemecký lekár, ktorý sa práve v tej chvíli nachádzal v lekárni. Keď prezrel chorého chlapca, predpísal mu nové lieky, ktoré boli naozaj „zázračne“ a chlapcovi pomohli. (Cit. Gloscie Ewanelie, Rok B, s. 186).

Každý z nás má takéto zázračné lieky. Napríklad povzbudenie dobrým slovom. Povzbudenie vo viere. Rozprávanie o vlastnom vyliečení Ježišom. Obetavosť. Trpezlivosť.

Nech ľuďom, zvlášť chorým, spôsobuje stretnutie s nami nezabudnuteľný zážitok.

ThDr. Marian Šuráb

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/269-13-nedela-v-cezrocnom-obdobi

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1776-13-nedela-v-cezrocnom-obdobi-3