Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Keby Veľká noc skončila Veľkým piatkom! 

Aké by to bolo, keby všetko skončilo Veľkým piatkom na Golgote a uponáhľaným pohrebom?

Najskôr si povedzme, aké by to bolo v našich kostoloch, keby nebola pandémia? V mnohých si to vieme predstaviť. Mnohí by boli na Veľký piatok v kostole, dnes na Bielku sobotu mnohí prišli k hrobu (kostol je otvorený). Lenže hrob sa zatvorí a otvorí opäť o rok.

Pozrime sa na to z dejinného hľadiska:

Keby Ježišov život skončil na Golgote, potom by nebolo nič z toho, čo tvorí dejiny kresťanstva a vôbec ľudstva za 2000 rokov. Nebolo by ani Kristovej cirkvi. Nečítali by sme evanjelia. Neslávili by sme Veľký piatok ani Eucharistiu. Nebol by tu ani Ježišov hrob, bol by dávno zabudnutý. Ježišovo meno by bolo možno spomenuté, ako meno Platóna alebo Ovídia, a poznal by ho len málokto.

Celé kresťanstva stojí a padá s touto jedinou vetou evanjelia, ktoré sa číta večer pri slávnosti vigílie:  Viem, že hľadáte Ježiša, ktorý bol ukrižovaný. Niet ho tu, lebo vstal, ako povedal. Poďte, pozrite si miesto, kde ležal. Vstal z mŕtvych a ide pred vami do Galiley. Tam ho uvidíte

Keby tato veta evanjelia: Vstal z mŕtvych, nebola pravdivá, kresťania by tu samozrejme neboli. Ba celé ľudstvo by bolo úbohé, keby platilo, že moc zla smie mať konečné slovo nad dobrom. Že pravda nakoniec prehráva. Že mocní sveta sa môžu beztrestne radovať z násilia a útlaku, ktorého sa dopúšťajú na svojich poddaných.

Našťastie Kristov život Veľkým piatkom nekončí. Je noc vzkriesenie, je žiara prázdneho hrobu: „Prečo hľadáte živého medzi mŕtvymi?“ Kristus už vstal z mŕtvych - ako prvý zo zosnulých!

Kristus už sedí po pravici Otca, odkiaľ príde súdiť živých i mŕtvych! Svedkovia, ktorým sa Pán ukázal, dosvedčujú: „My sme Pána už videli! Naše srdce opäť zahorelo, keď nám vysvetľoval zmysel Písma. Ježiš vstal z mŕtvych!“

Nie je to tak aj s nami ako som hovoril v úvode? Neostali sme pri piatku?    

Neostaňme iba pri prázdnom hrobe. Právom radostne spievajme uprostred temnôt sveta, tým ktorí neprijali svetlo Ježišove evanjelia: „Aleluja! Pán Ježiš Kristus vstal z mŕtvych, aleluja, radujme sa, aleluja“.  Aj keď ideme životom v tieni smrti, ktorá nás ohrozuje.

Preto právom slávime Ježiša Živého, vychádzajúce Slnce nádeje. Preto budeme s radosťou a ochotným srdcom volať po premenení slova: „Smrť tvoju, Pane zvestujeme a tvoje zmŕtvychvstanie vyznávame, kým neprídeš v sláve!“