Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Pamiatka umučenia Pána - Veľký piatok

Uvedenie do bohoslužby:

Včera sme boli s Pánom Ježišom vo večeradle a v Getsemane.

Dnes je náš chrám Golgotou. Pred náš duchovný zrak sa stavia kríž Kristov. Nielen náš chrám, celý dnešný svet je Golgotou, na ktorej ľudstvo zabíja a odmieta svojho Boha. My sme malým hlúčikom, ktorý toto hrozné divadlo s ustrnutím sleduje a pýta sa: akú rolu tu hrám ja - ako sa ja správam k Pánu Ježišovi?

Z kríža na nás hľadí Kristus: i tvoj hriech tesal tento kríž! Čo som ti urobil?

A práve v našom zahanbení a vďačnom pohľade na kríž je jadro dnešného diania. Kríž sa nám stáva znamením spásy. Keď na ňom Pán naklonil hlavu a umrel, zmenil sa osud sveta i osud náš. Kríž, nástroj smrti, sa stáva víťazným znamením. To je mystérium kríža. Pri pašiach, pri odhaľovaní kríža máme z neho niečo pre seba pochopiť.

Čítaním pašií, správy o umučení Ježišovo, dnes bohoslužba začína: Náš Král ide za nás na smrť.

Doslov po pašiach

Skončil proces - vzor všetkých nespravodlivých súdnych procesov - justičná vražda, do ktorej sme zapletení i my všetci.

Sudca bol bezcharakterný zbabelec. Svedkovia byli nastrčení luhári. Celý súdny proces bol výsmechom všetkému právu.

Obžalovaný sa nesmie brániť. Keď prehovorí, je fackami umlčaný. Katani si rozoberajú jeho osobný majetok. Ježišovi nepriatelia si mädlia ruky: konečne sme ho zničili.

Ježišovi priatelia sa krčia, schovávajú, utekajú a hovoria: „A my sme dúfali, že to je on, kto zachráni náš ľud.“

Nepriatelia nevedia, že nie sú víťazi, ale len nástroje, že dosiahli opak toho, čo chceli.

Priatelia ešte nechápu, že ich záchrana, vykúpenie sa práve napĺňa.

Ale postupne si začnú uvedomovať zmysel Kalvárie milióny ľudí. Milióny sa radujú, že Ježišove reči neboli len plané hesla, rečnícke frázy, že za svoje evanjelium i život položil.

Milióny ľudí slabých a hriešnych sa zaradujú, že Ježiš ich má aj tak rád a pozýva ich s Petrom k sebe.

Od tej doby milióny ľudí sa zastavujú v úžase pred Kristovým krížom, rozjímajú o ňom, hovoria o ňom, kážu o ňom. Ale hovorenie nerobí ešte z človeka nasledovníka Ježiša Ukrižovaného. Pán nám nepovedal: „Hovorte čo najviac o mojom kríži!“ - Pán nám prikázal: „Vezmi svoj každodenný kríž a nasleduj ma.“ - Prakticky to znamená niesť denné trampoty bez náreku. Postaviť sa pri nich a s nimi pod kríž Kristov vedľa Márie a Jana a Magdalény.

Začneme s tým už teraz, hneď, tu. Postavme sa v duchu pod kríž a prosme Baránka Božieho za náš svet, za jeho a našu cirkev, za nás všetkých.