Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 50,4-7, Flp 2,6-11, Mk 14,4-15,47 

Dnešnú Kvetnú nedeľu nám môže pomôcť duchovne prežiť úvaha nad prvým čítaním:

Pán, Boh, mi dal jazyk učeníka, aby som vedel milým slovom posilniť unaveného. Každé ráno prebúdza môj sluch, aby som počúval ako učeník. Pán, Boh, mi otvoril ucho. A ja som neodporoval, nazad som neustúpil. Svoj chrbát som nastavil tým, čo bili, a svoje líca tým, čo trhali. Tvár som si nezakryl pred potupou a slinou. Pán, Boh, mi pomáha, preto nebudem zahanbený. On zatvrdil moju tvár sťa kremeň a viem, že sa nezahanbím. (Iz 50, 4-7) 

Je to jeden zo štyroch spevov neznámeho autora začlenených do knihy proroka Izaiáša pred našimi očami načrtáva tajomnú postavu Pánovho Služobníka, pričom neuvádza jeho meno ani pôvod. Ak je však v našom srdci ešte stále živá túžba, ktorú sme vyslovili pred týždňom, nemala by pre nás táto postava predstavovať žiadnu záhadu. „Chceli by sme vidieť Ježiša,“ opakovali sme spolu s niektorými Grékmi, ktorí v Jeruzaleme prišli za Filipom (viď Jn 12,20-33). Dnes dostávame na túto žiadosť odpoveď.

Poslušný učeník, ktorý pozorne počúva Boží hlas a milým slovom posilňuje unaveného, je sám Ježiš. Tu ho vidíme. On je Pánov Služobník, ktorý nastavuje svoj chrbát tým, čo bijú, svoje líca tým, čo trhajú, a nezakrýva svoju tvár pred potupou a slinou. On je tým pšeničným zrnom, ktoré ako prvé padá do zeme a odumiera, aby prinieslo veľkú úrodu. On ako prvý stráca svoj život, aby všetkých nás zachránil pre život večný (viď Jn 12,20-30 – evanjelium 5. pôstnej nedele).

Ale to nie je všetko. V tvári Pánovho Služobníka opísanej prorockými spevmi je zároveň viditeľná i vytúžená nová zmluva. Vieme, že v Starom zákone sa stále obnovoval vzťah: Boh – národ ako zmluva. Nová zmluva, ktorú doniesol Ježiš už totiž nie je iba právnym vzťahom medzi dvomi subjektmi. Má konkrétnu živú tvár. Je ňou tvár Ježišova. Každý, kto nasleduje jeho – Pánovho Služobníka, s údivom pozoruje, ako sa nová zmluva vpisuje i do jeho vlastného srdca. I jeho vlastná tvár sa stáva podobnou tvári Syna s veľkým S. Nadobúda skutočné črty Božieho syna/Božej dcéry, ktoré nedokáže zakryť žiadna potupa... Zvláštna zmluva. Je to vlastne Ježišova láska obetujúca sa na smrť.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 28.3.2021