Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sir 44, 1. 4-7. 11-15, Ef 4, 1-7. 11-13, Mt 28, 16-20

Apoštolské slovesá

Filológia tvrdí, že pri tvorbe reči sú rozhodujúce slovesá. Sú podstatné aj v živej reči. Dávajú zmysel vetám a aktivizujú človeka.

Božie slovo nám dnes na Slávnosť Cyrila a Metoda v krátkom úryvku z evanjelia podľa Matúša ponúka apoštolské slovesá. Slovesa, ktoré povedal Pán Ježiš apoštolom a cez nich aj nám. Teda slovesá, ktoré by mali kresťana motivovať, povzbudzovať a dávať zmysel kresťanskému životu. Posvieťme si na ne:

Odišli - Apoštoli odišli, do Galiley. lebo im to Ježiš rozkázal. Zdanlivo nelogický odchod. Pán Ježiš však vedel prečo. Tam boli v bezpečí a tam ich Ježiš vystrojil mocou a dal im inštrukcie.

klaňali sa mu – prvý krok na plnenie poslania je úcta. Základom každého dobrého vzťahu je úcta. Ak si vážim druhého, vtedy môžem s nim nadviazať dobrý vzťah. Ak nemá muž, žena v úcte svojho manžela, manželku – to nie je ani manželstvo. Klaňanie sa je vlastne modlitba. Vo vzťahu k Ježišovi je to zároveň prosba, aby Boh otvoril naše srdce a urobil ho zodpovedným a vnímavým na potreby sveta. Apoštol a kresťan vôbec, je vždy modliaci sa človek.

Choďte – Skutočná modlitba sa premieňa v skutok. Modliace sa srdce je vnímavé na potreby sveta, nemôže zostať stáť. V piatok sme mali sviatok sv. Tomáša, apoštola. Videli ste akú úctu mal k Pánu Ježišovi; padol pred nim a povedal: Pán môj a Boh môj. Nečudo, že odišiel až do Indie a tam o ňom hovoril a za neho zomrel.

Učte Nemôžme milovať čo nepoznáme. Apoštoli preto učili poznávať Ježiša. Ako môže niekto poznať Pána Ježiša, ak o ňom nepočul. To je úloha apoštolov.

krstite – Poučený človek sa dá pokrstiť – zaštepuje sa do Ježišovej rodiny. Stáva sa členom Cirkvi. Nadväzuje synovský vzťah k Nebeskému otcovi.

 naučte ich zachovávať - Apoštoli dostali príkaz, že nestačí krstiť, treba ich učiť zachovávať to čo sa od člena Božej rodiny očakáva.

Skúška správnosti pre našich vierozvestcov

Slávime sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda, slávime týchto našich veľkých svätcov, apoštolov nášho národa. Ako sa na nich vzťahujú apoštolské slovesá?

Odišli - Apoštoli odišli, do Galiley. lebo im to Ježiš rozkázal. Cyril a Metod odišli k nám Slovanom. Bol to pre nich kultúrny šok. Odchádzajú zo špičkovej civilizovanej krajiny k analfabetom. Zdanlivo nelogický odchod. Pán Ježiš však vedel prečo.

klaňali sa mu – Cyril a Metod boli muži úcty k Bohu a jeho Synovi Ježišovi. Metod sa zrieka pre mnohých závideniahodného spoločenského postavenia a uťahuje sa do kláštora, aby sa mohol modliť. Cyril sa teší v Ríme, keď oblieka rúcho mnícha, že sa môže viac modliť. Metod zakončuje svoj život modlitbou: „Do tvojich rúk, Pane, porúčam svoju dušu.“ Cyril končí dojemne: Pobozkal všetkých svätým bozkom a povedal: „Nech je velebený Boh, že nás nevydal za korisť zubom našich neviditeľných nepriateľov, ale ich sieť pretrhol a vyslobodil nás z ich záhuby. Naši vierozvestcovia mali aj úctu k našim predkom - vykupovali ich z otroctva.

Choďte – Naši vierozvestovia pretože boli mužmi modlitby, počúvli výzvu a išli na Veľkú Moravu. Zodpovedné modliace sa srdce je vnímavé na potreby sveta, nemôže zostať stáť. Podobne ako sv. Tomáš. Z Veľkej Moravy išli do Ríma, aby ukázali jednotu s Hlavou Cirkvi – pápežom.

UčteCyril a Metod boli ozajstnými učiteľmi nášho národa. Prispôsobili našej reči písmo, doniesli nám Sväté písmo, písomníctvo, kultúru... Úplne zodpovedá pravde, že podľa legendy Svätopluk poslal Metoda do Byzancie, aby mu doniesol tajomstvo byzantského ohňa (strategickú vtedajšiu zbraň), ktorý by mu pomohol stať sa veľkým vládcom. Po návrate sklamanému Svätoplukovi hovorí: Tu mám niečo väčšie a dôležitejšie, je to Boží oheň a ukázal na Bibliu.

 krstite – Krst bol tiež poslaním Cyrila a Metoda. Oslobodzovali ľud od strachu bôžikov a besov, v ktorých verili a mali pred nimi strach. Krstom ich začlenili do rodiny Nebeského otca a zbavili ich strachu.

 naučte ich zachovávať - Cyril a Metod si boli vedomí toho, že pokrstených, treba ich učiť zachovávať to čo sa od člena Cirkvi čaká. Preto Metod ako arcibiskup zostavil Nomokánon –zbierku zákonov, aby sa nim kniežaťa i ľud riadili.

Skúška správnosti pre nás

Samozrejme, nemôžeme ostať iba pri obdive týchto velikánov. Apoštolské slova neplatili len pre apoštolov. Platili aj pre Cyrila a Metoda. A platia aj pre nás!

Pre každého Pán adresuje apoštolské slovesá.

Odišli - Kde sme my? Neodišli sme mimo Cirkvi, mimo Boha? Nepotrebujeme sa vrátiť? Dietrich Bonhoffer: Keď nastúpiš na nesprávny vlak, je zbytočne utekať po chodbičke opačným smerom. Čo treba urobiť? Treba z neho vystúpiť a nasadnúť na ten správny vlak. Som v Cirkvi? Som tam, kde má chce mať Boh?

klaňali sa mu – Aká je naša modlitba? Je modlitbou úcty, Teším sa, že je Boh, že môžem ísť na sv. omšu?

Choďte – Chodíme tam, kde máme? Alebo sa hanbím za svoje cesty? Ideme tak kde sa od nás čaká pomoc?

UčteMám učiť iných. Aké sú moje vedomosti? Aké knihy a časopisy čítam. Aké programy počúvam, aké TV kanály prepínam? Pius XII.: Najväčším nepriateľom kresťanov, je nevedomosť kresťanov.

krstite – Tento príkaz asi najviac plníme. Ale nezabúdajme aj na ďalšie apoštolské sloveso!

 naučte ich zachovávať - Zachovávam Bože a cirkevné prikázania? Učím ich tých, ktorých som dal pokrstiť? Nepodobám sa jednému otcovi, ktorý takto špekuluje: Deti som dal pokrstiť. Ostatne nechávam na nich, nech sa rozhodnú. Je to také múdre, ako keby povedal: Deti som zapísal do školy a či do nej budú chodiť, alebo nie, to nechávam na ne.

A dôležitý je príklad. Keď som pôsobil v Banskej Bystrici, obetoval som sväté omše pre mládež, pri ktorých som viedol dialóg. Raz som im položil základnú otázku: Prečo ste tu, v kostole a na svätej omši? Odpoveď jedného študenta: Lebo je tu priateľ, ktorý je iný ako my v krúžku. On nefetoval, nedrogoval ako my, a tak bol pre nás príkladom a pritiahol nás sem, do tohto spoločenstva.

Nakoniec nie apoštolské sloveso, ale apoštolské ubezpečenie: A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.“

Turzovka, vigília, 4.7.2020, Makov 5.7.2020