Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 2,14-.22.32, Mt 28, 8-15 

Francúzke príslovie: Za všetkým hľadaj ženu.

Dnes platí ešte viac: Všetko sa dá vyriešiť peniazmi. A to je korupcia.

V dnešnom evanjeliu sa objavuje francúzske príslovie i korupcia:

 Ženy rýchlo vyšli z hrobu a so strachom i s veľkou radosťou bežali to oznámiť jeho učeníkom. Ženy sú aj za zvesťou o zmŕtvychvstaní.

A tiež sa objavuje korupcia: Keď odišli, prišli do mesta niektorí zo stráže a oznámili veľkňazom všetko, čo sa stalo. Tí sa zišli so staršími, poradili sa a dali vojakom veľa peňazí so slovami: „Tak vravte: ‚V noci prišli jeho učeníci a kým sme my spali, oni ho ukradli.‘ A keby sa to dopočul vladár, my ho uchlácholíme a postaráme sa, aby sa vám nič nestalo.“

Oni vzali peniaze a urobili tak, ako ich poučili. A toto sa hovorí medzi Židmi až do dnešného dňa.

Židia (nie v zmysle antisemitskom, ale v zmysle - nepriatelia Ježiša) platili Judášovi - Židovi, i vojakom - Rimanom. To platí doteraz. Nepriatelia Cirkvi (Ježiša - veď on je v Cirkvi), platia hocikomu, len aby potlačili vieru.

Ženy sú aj za zmŕtvychvstaním. Ježiš ich poslal k apoštolom, a ako sme počuli v prvom čítaní a toto svedectvo sa začalo šíriť dejinami a nezastavila ho ani korupcia.

Ak berieme "ženy" v zmysle francúzskeho príslovia, ako zmyselnosť (nechcem, aby to vyznelo ako sexizmus), využíva sa na demoralizovanie spoločnosti a odvedenie od zásad viery. Ježiš však zapája ženy do evanjelizácie, rovnako ako mužov.

A čo my? Ježiš odkazuje cez ženy aj nám: Nebojte sa! Choďte, oznámte mojim bratom. Ako keby nám chcel odkázať, že aj v dnešnej náročnej dobe pandémie korupcie a zmyselnosti i pandémie covid 19 sa nemáme báť a ponúka nádej. O tom je Ježišovo zmŕtvychvstanie.

Turzovka, Vršek, 13.4.2020