Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ez 34, 11-16, Rim 5, 5b-11, Lk 15, 3-7

Človek dobrého srdca – kedysi bolo také niečo počuť.

Dnes už nie. Niežeby neboli ľudia dobrého srdca, tento zvrat sa už nepoužíva. Ako keby to už nebol pochvala. Teraz sa skôr hovorí: humanista, charitatívny človek, ľudomil, filantrop, altruista, dobrodinec, možno i sponzor, mecenáš, dobroprajník... Hovorme tomu ako chceme, ale vieme, že je potrebné byť človekom dobrého srdca.

Dnes máme k tomu dobú príležitosť, keďže máme Slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. Čo nám o tom hovoria dnešné čítania?

  1. čítanie:

Toto hovorí Pán: „Hľa, ja sám vyhľadám svoje ovce a ujmem sa ich. Ako sa pastier ujíma svojho stáda... Ďalej: Stratené ovce vyhľadám, rozptýlené privediem naspäť, zranené obviažem, slabé posilním, tučné a silné ochránim a budem ich pásť svedomito. Je to samozrejme obraz, prirovnanie. Ostaňme pri ňom. Keď sa nájde takýto pastier, ktorý sa tak venuje svojim ovciam, omnoho skôr sa tak stará o nás Boh – Stvoriteľ. Veď sme jeho!

  1. čítanie:

Sv. Pavol nás ubezpečuje, že sme Bohom takto milovaní: Veď Kristus zomrel v určenom čase za bezbožných, keď sme boli ešte bezmocní. Sotvakto zomrie za spravodlivého; hoci za dobrého by sa azda niekto odhodlal umrieť. Ale Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus zomrel za nás, keď sme boli ešte hriešnici.

A keď nás Boh tak miluje Božia láska je rozliata v našich srdciach skrze Ducha Svätého, ktorého sme dostali. Pavol ako keby povedal, že to máme zakódované v našich srdciach. Nebráňme sa, tomu, že aj v nás je túžba byť človekom dobrého srdca. A chváľme sa tým ako ďalej píše: A nielen to: ešte sa aj chválime Bohom skrze nášho Pána Ježiša Krista, skrze ktorého sme teraz obsiahli zmierenie. Chváľme sa tým, že nás Boh tak miluje a chceme ho nasledovať. Viem, že nám to tak nejde.

Preto nás potešuje Evanjelium:

Ak má niekto z vás sto oviec a jednu z nich stratí, nenechá tých deväťdesiatdeväť na púšti a nepôjde za tou, čo sa stratila, kým ju nenájde? Pretlmočme si to. Pastier sa vie obetovať pre ovce, má súcit, starostlivosť. Kde sa to zobralo v jeho srdci? Je to od Stvoriteľa. Preto on dokáže byť ešte lepším pastierom.

Veď pastier volá: ‚Radujte sa so mnou lebo som našiel ovcu, čo sa mi stratila – o čo skôr Boh, ktorý dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus zomrel za nás.

Je tu aj pre nás výzva pápeža Františka, ktorý pred časom v deň slávnosti Najsvätejšieho Srdca Ježišovho povedal:

Ježiš nás miloval nie slovami, ale skutkami a svojím životom. Slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, je sviatkom lásky, sviatkom srdca, ktoré veľmi milovalo. Je to láska, ktorá, ako opakoval sv. Ignác, sa prejavuje viac skutkami než slovami a ktorá je predovšetkým viac dávaním ako prijímaním. Tieto dve kritériá sú ako piliere pravej lásky a Dobrý pastier naplno predstavuje Božiu lásku. On pozná svoje ovce jednu po druhej, pretože táto láska nie je láskou abstraktnou alebo všeobecnou; je to láska voči každému jednému.

Boh, ktorý je blízko skrze lásku, kráča so svojim ľudom a toto putovanie prichádza k bodu, ktorý je nepredstaviteľný. Nikdy by sme nepomysleli, že ten istý Pán sa stáva jedným z nás a kráča s nami, zostáva s nami, zostáva vo svojej Cirkvi, zostane v Eucharistii, zostane vo svojom Slove, zostáva v chudobných, zostáva s nami kráčajúc. Toto je blízkosť: pastier blízky svojmu stádu, blízko k jeho ovciam, ktoré pozná jednu po druhej.

Pápež František vysvetľujúc ďalej úryvok z knihy proroka Ezechiela poukazuje ešte na iný aspekt Božej lásky; na starostlivosť o stratenú, ranenú či chorú ovcu:

Neha! Ale Pán nás miluje nežne. Pán pozná, čo je láskavosť, pozná túto Božiu nežnosť. Nemiluje nás slovami. Prichádza k nám – blízkosť – a dáva nám túto nežnú lásku. Blízkosť a neha! Dva spôsoby Pánovej lásky, ktorý prichádza a dáva všetku svoju lásku aj v najmenších veciach: s nehou. A toto je silná láska, pretože blízkosť a neha nám dávajú poznať silu Božej lásky.

 Ale milujete vy tak, ako som ja miloval vás? Láska by mala byť vykročením v ústrety druhému, mala by byť ako láska milosrdného Samaritána, a najmä v prejavoch blízkosti a nežnosti. Ale ako možno vynahradiť Pánovi všetku túto lásku?

Toto je ďalší bod, pri ktorom sa pápež pozastavil:

Môže to znieť ako heréza, ale je to najväčšia pravda! Ťažšie ako milovať Boha je nechať sa ním milovať! Spôsob, ako opätovať lásku, je otvoriť svoje srdce a nechať sa milovať. Dovoliť, aby sa k nám priblížil, aby sme ho cítili blízko pri sebe. Dovoliť, aby bol k nám nežný, láskavý. Toto je veľmi ťažké: nechať sa ním milovať. A to je možno to, čo si máme vyprosovať dnes vo svätej omši: ‚Pane, chcem ťa milovať, ale nauč ma tej najzložitejšej vede, náročnému návyku nechať sa milovať cítiť ťa blízko a cítiť tvoju nežnosť!‘. Kiež nám Pán dá túto milosť.

Dlhá, Turkov, 28.6.2019