Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 6, 1-4. 8, Hebr 2, 10-18, Jn 17, 1-2. 9. 14-26

Na dnešný sviatok predkladáme pár myšlienok z Encykliky Mediator Dei pápeža Pia XII.

Kristus kňaz a obeta

Isteže, Kristus je kňazom, ale kňazom pre nás, nie pre seba, keďže prináša večnému Otcovi priania a prejavy úcty celého ľudského pokolenia. On je tiež aj obetou, ale pre nás, keď seba samého dáva namiesto človeka, oddaného hriechu.

Zaiste to apoštolovo „zmýšľajte o sebe tak ako Ježiš Kristus“ (Flp 2,5) žiada od všetkých kresťanov, aby mali, nakoľko to dovoľujú ľudské sily, v sebe také rozpoloženie ducha, aké rozpoloženie ducha mal Božský Vykupiteľ, keď seba samého prinášal ako obetu: nech sa mysľou spoločne odovzdávajú, nech preukazujú najvyššej Božej Velebe poklonu, úctu, chválu a vzdávanie vďaky.

Okrem toho žiada od nich, aby akosi prevzali úlohu obety, žeby sa zapierali podľa evanjeliových príkazov, žeby sa dobrovoľne oddali pokániu, žeby každý svoje previnenia oplakal a odčinil.

Napokon žiada, aby sme všetci spolu s Kristom podstúpili mystickú smrť na kríži, a to tak, aby sme mohli použiť Pavlov výrok: „S Kristom som ukrižovaný.“ (porov. Gal 2,19)