Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hlavné hriechy sa volajú preto, lebo sú základom pre ďalšie pády.

Posledné sme sa stretli pred troma týždňami a hovorili sme o Gitke Maškrtke. Dnes budem hovoriť o hlavnom hriechu, ktorý sa volá smilstvo. Však je to neznáme slovo. Čo by to mohlo byť? Mohli by sme tento hriech nazvať aj necudnosť. Trochu si to priblížime na príklade Zuzky – Zvedavky:

Zuzka chodila do V. C triedy. Bola veľmi usilovná, v škole patrila medzi najlepšie žiačky. Dokázala pomôcť svojim spolužiakom a preto ju všetci ma­li radi.

Aby pokušenia k hlavným hriechom premohli Zuzku, to bolo takmer nemožné. Na Zuzke bolo ťažké nájsť nejakú chybu. A predsa.

Čo keby pokušenie zaútočilo na jej zve­davosť? Zuzka všetko chcela vedieť aj všade byť. Často si hovorila: „To si musím pozrieť, tamto by som mala vidieť!" Tak sa stávalo, že Zuzka tu i tam zastala pri výkladoch, reklamách, obrázkoch nových filmov. Vábili ju aj pestré časopisy vo výkladoch. „Tak rada by som do nich nazrela" - pomyslela si a kúpila si jeden z najnovších časopisov. Predavačka jej povedala, aby si ho rýchlo schovala, lebo časopis by mala pre­dávať len dospelým. Ale bola rada, že ho predala.

„To bude asi zaujímavé" povedala si Zuzka zvedavka a po obede sa zatvorila do svojej detskej izby a zača­la čítať. Za veľa to síce nestálo a občas sa začervenala keď čí­tala ďalej a videla všelijaké nahotiny. „Tú špinavú literatúru nečítaj!"- napomínal ju anjel strážny cez svedomie. Ale Zuzkina zvedavosť bola priveľká a pre­to čítala ďalej a do konca. Mnoho toho nerozumela, ale hútala o tom dlho a aj keď išla spať zaoberala sa s tým. Preto zabudla aj na večernú modlitbu.

Nezostala len pri jednom časopise. Tajne si ku­povala ďalšie a pomaly lepšie chápala, čo v nich bolo písané. Vedela, že sú zlé, ale zvedavosť ju hnala ďalej. Zo zvedavosti pozerala tiež kdečo na internete. Odvtedy sa zaoberala všelijakými zlými myšlienkami. V škole nedávala pozor a keď mala robiť domáce úlohy stále len snívala o tom, čo čítala, čo videla. Mama sa len divila, ako veľmi Zuzka zmenila. Bola bledá v tvári a už nebola také veselá a milá ako kedysi. No nebolo sa čo čudovať, veď neraz dlho do no­ci tajne čítala svoje brožúrky a malá otrávenú celú myseľ.

Vidíte, deti, kam môže priviesť človeka zvedavosť?

Mnohokrát zvedavosť privedie človeka k hriechu. Preto nie je správne poze­rať neslušný film, či počúvať také reči, alebo ich hovoriť. Naučiť sa ovládať svoju zvedavosť je veľmi dôležité. Nemusíte všetko vidieť, všetko počuť a všade byť.

Čo čakalo Zuzku pri náprave? Odhodlala sa ísť na spoveď. S veľkou hanbou sa vyznala z tohto hriechu. Kňaz jej dal rady a ona bola naraz šťastná.

Prišla domov naradovaná, že má čisté svedomie. Zuzka zvedavka spálila dokonca v kotolni všetky svoje nepekne brožúrky. Z Facebooku zmazala aj také svoje fotky, ktoré sa jej naraz nepozdávali. Povedal si, prečo by ma mal niekto cudzí obzerať.

Ako sa vyvarovať tomuto hriechu?

Máme svedomie, to je vnútorný hlas, ktorý nám hovorí či je niečo zlé. Tiež si povedzte, čo by na to povedali rodičia. K tomu máme jeden pekný príklad zo života Dominika Sávia.

Išiel s kamarátmi zo školy. Tí hovoria: Poďme sa kúpať. Sávio: Nie je tam príliš hlboká voda? Opýtam sa rodičov. Kamaráti: Jaj, to sa nepýtaj, to by nám zakázali. Sávio: Tak to sa nejdem kúpať. Ak nesmú o tom vedieť rodičia, tak to je zlé.

Keď niečo robíte, skúste si pomyslieť, čoby povedali na to rodičia a tiež skúmať čo nám na to hovorí svedomie.

 

Modlíme sa:

Bratia a sestry, dievčatá a chlapci, Boh je nekonečne dobrý a láskavo odpúšťa naše hriechy. Preto sa s dôverou obráťme na milosrdného Nebeského Otca a prosme ho.

  1. Modlime sa za Svätú Cirkev,aby ohlasovala Kristovo evanjelium všetkým ľuďom a národom.
  1. Modlime sa za naše deti a mládež, aby modlitbou dokázali odolávať zvodom hlavných hriechov.
  1. Modlime sa za pokrstených,aby po celý život vytrvali v čistote srdca a plnili svoje krstné záväzky.
  1. Modlime sa za seba samých, aby sme sa dobre pripravili na veľkonočnú svätú spoveď.
  1. Modlime sa za tých, čo riadia spoločnosť,aby pri vykonávaní svojho úradu dbali o mravnosť detí.
  1. Modlime sa za prvoprijímajúce deti a birmovancov,aby sa učili žiť podľa svedomia.

Bože, ďakujeme ti za tvoju nesmiernu lásku, ktorú nám prejavuješ vo svojom Synovi;

odprosujeme ťa za všetky svoje viny a prosíme, nech nás nič neodlúči od tvojho Syna Ježiša Krista,

ktorý žije a kraľuje na veky vekov.

Turzovka, 11.3.2018