Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Uvedenie do bohoslužby:

Kto by nechcel byť múdry? Každý sa za múdreho považuje. Božie slovo nás dnes chce všetkých učiť opravdivej múdrosti. V dnešnom chaose ju všetci potrebujeme.

Uvedenie do čítaní:

  1. Múd 6,12-16

V čítaní zo Starého zákona budeme počúvať slová plné poézie, optimizmu a dobra z Božej múdrosti, ktorá nám ide v ústrety, keď ju hľadáme.

  1. 1 Sol 4,13-18

Každý máme svojich zomrelých, čo patrili do nášho života a za ktorými sa so smútkom obraciame. Svätý Pavol o nich píše.

  1. Mt 25,1-13

Svadobné hostiny dnes už slávime inak, než v časoch Pána Ježiša. Ale aj tak iste porozumiete, čo nám Pán chce povedať dnešným podobenstvom.

MÚDROSŤ AKO UMENIE ŽIŤ

„Deti, kto je múdry človek?“ Pýtal sa katechéta v škole a dostal odpoveď: „Múdry je ten, kto hľadí ďalej, než na špičku svojho nosa. To mi hovoril otec, keď sme sa šli cez prázdniny kúpať a ja som až v rybníku prišiel na to, že som si nevzal plavky. Múdry človek myslí dopredu!“

Pán Ježiš to zdôrazňuje v dnešnom podobenstve: „Nebeské kráľovstvo sa bude podobať desiatim pannám, ktoré si vzali lampy a vyšli naproti ženíchovi. Päť z nich bolo nerozumných a päť múdrych. Nerozumné si vzali lampy, ale olej si so sebou nevzali. Múdre si vzali s lampami aj olej do nádob.

Pán Ježiš dnes tento životný postoj nazýva tiež bdelosť. Svoje podobenstvo zakončil: Preto bdejte, lebo neviete ani dňa ani hodiny.“

 „Dobre, som za, chcem múdro žiť - kto by nechcel,“ myslíš si možno, - „ale ako to mám robiť?“ Povedzme si o tom dnes niečo.

Tu sa zastavme! Chcú ľudia múdro žiť? Pýtajú sa: „Ako to mám robiť?“ Mám obavy, že nie!

Ak niekto z vás, takúto túžbu má, pre toho sú nasledujúce slova. Vlastne, nie moje ale, pretlmočené Ježišove slova.

Na pomoc a ako základ si zoberme Ježišove slova z podobenstve o staviteľovi domu, kde vysvetľuje v čom je tá pripravenosť a teda životná múdrosť: A tak každý, kto počúva tieto moje slová a uskutočňuje ich, podobá sa múdremu mužovi, ktorý si postavil dom na skale. (Mt 7,24)

Mohli by sme povedať, že múdrosť - to je umenie pekne, správne žiť. Nestavať na piesku, ale poznávať Ježišove slova a podľa nich aj žiť.

Lenže, každý z nás už pár životných skúseností získal, každý sme už nazbierali pár zrniek životnej múdrosti. Ale ako mozaikový obraz sa stáva z mnohých rôznofarebných sklíčok, tak zrelá, dospelá životná múdrosť pozostáva z mnohých dielčích skúseností, poznatkov. K tomu celku máme ešte ďaleko. Nie sme ešte hotoví mudrci, umelci života, svätci - a napriek tomu už musíme žiť dnešnú nedeľu, - musíme žít všedné dní týždňa, ktorý zajtra začne.

Ako na to ísť, aby sme i pri svojej nehotovosti, nevyzretosti, zvládali dní svojho života bez škody?

Snáď každý človek má na to svoj spôsob, ako zvládnuť, čo deň prináša. Duchovní autori, ktorí stavali život na Ježišovom slove odporúčajú tri stupne na tento kresťanský bdelý prístup k životu.

Prvý stupeň: Ráno začni s chuťou.

Druhý stupeň: Počas dňa rozlišuj, čo je podstatné.

Tretí stupeň: Vo všetkom hľadaj Krista.

----------------------

Prvý stupeň múdreho života:

Ráno začni s chuťou.

Priznám som dosť šokovaný skutočnosťou, že niektorí mladí ľudia spia aj do poobedia. Nepotrebujú pomôcť v rodine? Je niekto schopný takto prespať život?!

Takže takýmto sa nedá hovoriť o ráne. Hovorme o „klasickom ráne“ do tej šiestej hodiny.

V starozákonnom čítaní sme dnes počuli: „Kto múdrosť vyhľadáva včasráno, nebude sa namáhať, lebo ju nájde sedieť pri svojich dverách..“ R. Quardini píše: „Od prvej chvíle tvojho dňa veľa záleží. Začiatok nového dňa - to je ako nový začiatok života. Dnes začínaš znovu žiť, začni teda s chuťou, s elánom, v dôvere v Boha. Vzchop sa a prebuď v sebe v rannej modlitbe chuť a elán, popros o Božiu milosť, silu, o dary Ducha.

To je inakší začiatok, než začať deň bez začiatku, pasívne, bezmyšlienkovite. Bez vôle sa nechať sem a tam strkať tým, čo príde. Taký deň bez začiatku, bez spojenia s Bohom, to potom nie je ani tvoj deň, ale len akýsi čas, bez zmyslu a bez tváre.

- Tvoj deň, to je predsa cesta: musíš sa rozhliadnuť, kam chceš ísť.

- Tvoj deň, to je dielo: musíš zapojiť svoju vôľu.

- Tvoj deň, to je tvoja pieseň: chce to teda ráno naladiť nástroj - svoje srdce.

- Tvoj deň je kus tvojho života - ba je to obraz celého tvojho života.“

Tak učí básnik žít podľa zásady: „Ráno s chuťou začni.“

Tieto krásne slova, nech nás povzbudia k úsiliu chytiť svoj deň hneď ráno pevne a s chuťou do hrsti. Využiť a vychutnať všetky dobré možnosti, čo nám deň ponúkne - a iste v každom dni také sú, - a zvládnuť a uniesť všetkých nepríjemnosti, ktoré nepochybne prídu.

Ešte jedna rada: Nevyjednávajte ráno s budíkom: Navyše si trochu pospať. Ak sa večer rozhodnete, že vstanete v určitý čas, dodržte to! Ak si na to zvyknete, vstanete 5 minút pred zvonením a nebude vás budík stresovať.

Druhý stupeň múdreho života:

Počas dňa rozlišuj, čo je podstatné.

Keď sa podľa toho budeš riadiť, nestaneš sa jedným z tých mnohých chudákov, ktorí sa zo dňa na deň naháňajú životom s beznádejným pocitom stáleho meškania. S pocitom, že včera nezvládli, čo mali urobiť, že to nezvládnu dnes, že to nezvládnu nikdy.

To je ošklivý pocit, pretože dokáže pripraviť o všetku radosť z práce, o všetku radosť zo života. Táto situácia straší v hlave všetkým čo sotva otvoria ústa, už sú plní náreku, čo majú práce, ako sú naháňaní, ako nevedia, kam skôr skočiť, aký majú uštvaný život.

Sú to chudáci, ale vlastnou vinou, a poľutovanie nezaslúžia. Samozrejme je toho okolo nás veľa a veľa k práci. Na celý život, na celé generácie, na celé veky. Samozrejme je veľa práce na tvojom pracovisku, v tvojej domácnosti, v tvojom živote.

Ale na tebe je, aby si stále bedlil a múdro rozlišoval, čo je dôležitejšie. Nehovorte, čo všetko musím. Musíš len umrieť, nič iného, všetko ostatné je vec voľby. Keď umrieš, pôjde svet pokojne ďalej i bez teba - i tvoje pracovisko aj tvoja domácnosť.

Môžeš teda pokojne už teraz rozlišovať, čo urobíš a čo necháš stáť: snáď zajtra na to dôjde, snáď iný to urobí. A keby ti niekto nakladal bezohľadne bremena a hovoril: musíš! - potom mu povedz: musím len umrieť. Keď ani Pán Boh po nikom nežiada, na čo nemá čas a silu, potom ani človek nemá právo to žiadať.

Rozlišuj, čo je dôležitejšie! Voľ, čo môžeš a chceš robiť. A tiež si hľaď ušetriť každý deň chvíli pro svoje záľuby, pre svoje potešenie, pre svoje malé radosti, aby si udržal veselú a radostnú myseľ pútnika do nebies.

Všimli ste si koľko vykonali svätci? Nehorekovali, robili podstatné veci a Stvoriteľ, ako keby im rozmnožil čas. Má to súvis s ranným vstavaním, oddaním sa Bohu.

Tretí stupeň múdreho života znie: Vo všetkom hľadaj Krista.

Ak máš možnosť začať deň ráno - alebo i v jeho predvečer - omšou svätou a svätým prijímaním, si šťastný človek: ideš dňom s Pánom Ježišom v srdci, na nikdy nie si sám.

Ale i vy všetci, čo nemáte možnosť chodiť i vo všedný deň do kostola, nechcite zostať osamelí: Pán Ježiš stojí stále u tvojich dverí a klope, len mu otvoriť. Pán Ježiš chce s nami pracovať ako nazaretský tesár, chce ako náš Učiteľ odpovedať na naše neistoty, chce nám ukazovať cestu.

Pán Ježiš k nám stále prichádza, kedykoľvek mu s lampičkou bdelosti vychádzame v ústrety.

Turzovka - vigília, 11.11.2017