Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Čas je smrťou nenávratne preč.

Mladí majú pocit, že majú množstvo času.

Carpe diem zmeňme na: „Využi deň na dobro!

Osobnosti využívajú čas na vecí, na ktorých skutočne záleží.

Strata drahocenného času býva bolestná.

Ôsmy prejav lenivého človeka:

Lenivec dáva veľkú slobodu zmyslom, zvedavosti, chuti zabávať sa, využiť dobré vecí.

To ako by odporovalo profilu lenivca; ako keby sme nepopisovali lenivca. Pozor, lenivec je záhaľčivý k činnosti, ale nie k veciam, ktoré sú pre neho pôžitkom.

Lenivec plný energie?

Lenivec míňa energiu na zmyselné veci, nemá problém tráviť hodiny na sledovanie pikošiek (slovenskejšie - pikantérií, čo sú zmyslovo alebo intimitou vzrušujúce udalosti). Pri nich mrhá energiou, rád o nich hovorí, zdieľa na sociálnych sieťach, ale nechce sa mu tvoriť! Má tiež energiu a stálu ochotu na zábavu, podľa pionierskeho hesla: Vždy pripravený.

Lenivec je požívačník

Má lásku k príjemným veciam. Je znalcom a užívateľom značkových vecí a dobrých jedál s náklonnosťou na obžerstvo (– hlavný hriech vedia k ďalším hriechom).

Stará múdrosť o lenivcovi:

V knihe Prísloví čítame: Vlastná žiadostivosť umorí leňocha, lebo jeho ruky sa štítia roboty. (Pris 21,25). Tu je opäť pekne vyjadrená paradoxná situácia, v ktorej sa lenivý človek nachádza. Na jednej strane je to energia k žiadostivosti – požívačnosti, a na druhej strane neochota pracovať a tým získať prostriedky na užívanie. Z tohto pohľadu: Lenivec = príživník.

Lenivosť je v podstate škodenie sebe samému – ako pri každom hriechu.

Nabudúce deviaty prejav lenivosti: Lenivec zanedbáva hlavné povinnosti stavu, zabúda na cieľ života.