Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Lenivec má energiu bojovať proti aktívnym a poriadkumilovným.

Lenivec útočí na aktívnych pod kepienkom čnosti.

Lenivci mali energiu bojovať proti zdravotným opatreniam.

Lenivosť spôsobuje ďalší hriech – pýchu, ktorá bráni podriadeniu sa aj v potrebných veciach.   

Strata drahocenného času

Sv. Terézia Avilská: „Na smrti je najstrašnejšie to, že ňou končí obeta.“ Nemyslím, že pod obetou máme myslieť iba nejaké sebazapieranie, trápenie sa. Môžem tam dosadiť každú plodnú aktivitu. Asi  každý má tú skúsenosť, ako ho bolí keď stratí niekoho blízkeho a už mu nemôže povedať niečo pekné, zmeniť zlý postoj k nemu. Stratil čas. Pri smrti už nemožno urobiť nič dobre, čas je nenávratne preč.

Panta rei

Herakleitos na plynutí času postavil svoju filozofiu.  Známe je jeho „panta rei“ (všetko plynie) a mení sa, nič nie je nemenné a stále. Od neho sa traduje: Dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky.

Postoj mladých k času

Mladí majú pocit, že majú neustále množstvo času. Carpe diem chápu ako výzvu žiť naplno a divoko, kým sa dá. Zo všetkého najradšej by ste sa pripojili ku skupinke kamarátov ktorých ako-tak poznajú.

Dozrievanie v postoji k času

Kto dozrie, uvedomí si, že užiť deň znamená využiť svoj čas na veci, na ktorých skutočne záleží, že oveľa dôležitejšie je  tráviť čas v kruhu svojej najbližšej rodiny, blízkych.

Zrelosť nám pomôže rozlíšiť ozajstné priority.

K askéze teda patri premôcť lenivosť a využívať čas.

Nabudúce ôsmy prejav lenivosti: Lenivec dáva veľkú slobodu zmyslom, zvedavosti, chuti zabávať sa, využiť dobré vecí.