Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Spomienkový optimizmus je dobrý, ak je inšpiráciou pre prítomnosť.

Komunizmus, ako každý totalitný režim, priniesol veľa utrpenia.

Niektoré silné osobnosti zvládli aj ťažké časy a zaslúžia si našu úctu; niektorých si uctievame ako blahoslavených.

Askéza nám pomáha zvládať aj náročné časy. 

Tretí prejav lenivosti: Nedbalosť v zachovávaní prikázaní, poriadku, pravidiel.

Lenivec si neprizná, že sa bojí ťažkostí (o čom sme hovorili minule). Bráni sa rúškom slobody. Je proti každému poriadku, pravidlám, lebo narušujú jeho pohodlnosť. Každý poriadok považuje vedome, alebo nevedome (podvedome) za ohrozenie svojej osobnej slobody.

Východisko - Potreba poriadku, stability…

Naznačil ho sv. Augustín v známej myšlienke: Serva ordinem, ordo servabit te (Zachovaj poriadok, poriadok zachová teba).

Banálny príklad: Pred časom, keď sa autá opravovali „na kolene“, bol vo Zvolene vyhľadávaný automechanik. Pred opravou urobil poriadok na pracovisku, pripravil náradie, rozprestrel papier a každú skrutku, súčiastku naň ukladal. Robil veľmi systematicky, pracoval rozvážne a na rozdiel od kolegov nepobehoval. Písal si čo potrebuje zo skladu, všetko doniesol naraz. Urobil omnoho viac ako ostatní. Žiadna nervozita.

Poriadok - životná múdrosť.

Staroveký filozof Aristoteles vo svojej Metafyzike uvádza: „Poriadok je vlastný múdremu" (sapientis est ordinareI). Vytvorenie poriadku (nazývajte to triedenie, katalogizácia k skupine objektov) vyžaduje veľmi dobrú logiku. Usporiadanie je ľudská úloha, živočíchy konajú iba pudovo.“

Poriadok je teda životná múdrosť a to je privilégium človeka.

Pre činnosť je potrebný plán.

Je potrebné premýšľať, čo máme robiť a čo chceme dosiahnuť. Dodržanie plánu bude prostriedkom na dosiahnutie tohto cieľa. Stará asketická zásada znie: Quidquid agis, prudenter agas et respice finem (Čokoľvek robíš, rob rozumne a mysli na koniec).

A to už sme pri múdrosti života. A to je hlavná úloha askézy.

Nabudúce: Štvrtý prejav lenivosti - Nestálosť v dobrom, nedodržiavanie predsavzatí.