Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Lenivosť patrí k Siedmim hlavným hriechom

Hlavné hriechy spôsobujú ďalšie problémy

Lenivosť spôsobuje neúmerný strach z ťažkostí

Na prvý pohľad sa zdá, že strach a lenivosť nesúvisia.

Každý človek má obavu z ťažkosti. Lenže lenivec tieto ťažkosti využije na to, aby ich nemusel prekonávať. Hľadá dôvody ako niečo neurobiť, nie možnosti ako ich urobiť. Lenivému človeku chýba zmužilosť, odvaha (patria medzi sedem darov Ducha Svätého). Nie preto, žeby tieto dary nemal (nedostal), ale preto, že sa o ne neusiluje.

Čo je strach?

Strach je subjektívny, negatívny pocit alebo emócia, ktorá vzniká z dôvodu blížiaceho sa konkrétneho, potencionálneho (predpokladaného) alebo skutočného zla (nebezpečenstva). U lenivca je to skôr potencionálny strach.

Ak strach neprekonávame, z lenivosti v ňom ostávame, berieme ho ako výhovorku, stane sa permanentným a môže prejsť do úzkosti, čo je nepríjemný pocit ohrozenia a napätia. Na rozdiel od strachu zvyčajne nevieme presne, čoho sa bojíme. Intenzita úzkosti sa pohybuje od mierneho nepokoja až po záchvaty paniky.

Ako sa prejavuje úzkosť?

Môže nastať potenie, zrýchlenie dýchania a srdcovej frekvencie, tráviace ťažkosti, ťažkosti s prehĺtaním, pocity na omdletie alebo svalové napätie a chvenie. Občas môžete pociťovať úzkosť (tieseň), ale ak ju zažívate opakovane, začína negatívne ovplyvňovať váš život a môže prerasť do psychického ochorenia.

Kde nás až môže priviesť lenivosť?!

Sv. Bernard hovorí, že lenivosť je tieňom smrti. Taký človek je ako neobrobená pôda, dom bez dverí. Teda niečo zbytočné a neužitočné. Lenivosť pripravuje človeka o útechu a radosť z napredovania a tým zo života.

Možno povedať, že absolútna lenivosť je smrť?

Nabudúce: Druhý prejav lenivosti; Nechuť začať čokoľvek čo stojí námahu.