Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Mnohé štatistiky hovoria o našej nedostatočnej angažovanosti

Môže to byť dôsledok pasivity v totalitnom režime

Mnohí veriaci upadajú do kvietizmu

Veľká časť veriacich neprejavuje svoju vieru angažovanosťou pre spoločné dobro 

Lenivosť

Angažovať sa, zasadiť sa za nejaký ideál, je doménou človeka. Prekážkou je lenivosť, ktorú asketickí autori zaraďujú do zoznamu Siedmich hlavných hriechov. Volajú ju aj vlažnosť.

V gréčtine dostala lenivosť meno acedia a má širší význam. Znamená stav znechutenosti, unavenosti, nezáujmu, nudy.

Skúsme sa potrápiť s definíciou.

Je to neochota k činnosti alebo práci, nuda, záhaľka, ľahostajnosť. Duchovní autori volajú tento hriech poludňajším démonom, lebo napadá mníchov na poludnie. Samozrejme nielen ich. Teda v čase, keď už pominula chuť do práce. Má to súvis so siestou, túžbou pospať si poobede.

Poludnie života

Myslí sa to aj obrazne o poludní života, keď pominie mladícky zápal a človek je naklonený k pohodlnosti. Evagrius, kresťanský mních a askéta hovorí, že to je veľmi nebezpečný čas, keď prichádza najnebezpečnejší démon, lebo v tomto veku znechutený a lenivý človek už neodporuje pokušeniam.

Kríza stredného veku

Stredný vek má svoje nebezpečenstvá v súvislosti s inými neresťami. V tomto veku si človek myslí, že už je mimo nebezpečenstva; napríklad v oblasti šiesteho a deviateho prikázania. Práve v tomto veku je veľmi veľa rozvodov. Aj z tohto vidieť prečo sa lenivosť volá jedným z „hlavných hriechov“ – spôsobuje ďalšie hriechy.

Na uvažovanie:

Generál Wellington, premožiteľ Napoleona mal heslo: Mojím cieľom vždy bolo stihnúť jednodňovú prácu za jeden deň.

Nabudúce: Prejavy lenivosti.