Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Morálka dáva možnosť obrannej vojny.

Bez zbraní sa nedá brániť.

Dodávanie zbraní brániacemu sa môže byť morálne, morálne akceptované, ak sa urobí v súlade s podmienkami morálky.

K askéze patrí poznávanie pravdy a zaangažovanie sa za pravdu. 

Ľahostajnosť

V sobotnom Dobrom ráne na SRO (7. 10.) bol hosťom lekár resuscitátor, ktorý hovoril o tom, že na Slovensku je 64 % ľudí ochotných pomôcť v prípade kolapsu. V praxi je to však iba 20 %. Vo Švédsku 80 %. Poukazuje to na našu ľahostajnosť. Vraj je to všeobecný jav v postkomunistických krajinách. Môže to byť spôsobené tým, že mnohí sa za komunistickej totality báli verejne angažovať a tak sa utiahli do seba.

Napríklad za komunizmu boli voľby len formálne, vždy boli zvolení navrhnutí a na voľby chodili ľudia, lebo museli. Nevoliť znamenalo stať sa perzekvovaným.

Ľahostajnosť veriacich

Vidíme to aj v prejavoch viery, ktoré boli potláčané. U veriacich doteraz možno badať kvietizmus. Je to náboženskoetické učenie hlásajúce pasívny vzťah k životu a zrieknutie sa aktívnej činnosti, ľahostajnosť k dobru i zlu, zmierenie sa s každým utrpením, zmierenie sa s osudom a nechať všetko na Božiu vôľu. Je to túžba po pokojnom, ničím nerušenom živote.

Kresťanom chýba základná vlastnosť – angažovanosť.

Možno preto sa Martin Šimečka vyjadril: „Je to strašný problém, že Slováci veria v Božiu spásu.“ Nemusí sa obávať. Pozrime sa na tento „problém“ z pohľadu našej farnosti. Je v nej takmer 100 % pokrstených. V školách je prihlásených iba pár detí na etiku. Na prvé sväté prijímanie chodí drvivá väčšina detí. Väčšina je aj pobirmovaných.

Ako dopadli voľby v katolíckej farnosti?

SMER – SD 39,02 %, HLAS - SD 20,73 %, PS 10,45 %, REPUBLIKA 6,86 %, SNS 6,58 %, OĽANO A PRIATELIA 5,03, KDH 3,87 %...

Čo poviete, sú „strašný problém veriaci“?

Veriaci môžu byť pre niekoho strašným problémom. Ale nie katolíci, lebo je strašný problém, že mnohí katolíci, nie sú veriaci!