Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Zjemňuj zlobu iných

Agresori sú poznačení nedostatkom lásky

Agresori nepremáhajú zlobu v srdci

Agresia neprináša nič dobré

Ježiš a pokoj

Ježiš je šíriteľom pokoja a lásky. Jasne učí zmierňovať hnev, útoky iných. Povedal: „Počuli ste, že bolo povedané: ,Oko za oko a zub za zub.‘ No ja vám hovorím: Neodporujte zlému. Ak ťa niekto udrie po pravom líci, nadstav mu aj druhé... Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých.“ (Mt 5, 38-39.44-45). Nie je však proti obrane. Sám sa bránil pred Kaifášom, keď ho sluha udrel: „Ak som zle povedal, dokáž, čo bolo zlé, ale ak dobre, prečo ma biješ?!" (Jn 18:23)

Dá sa vždy čeliť agresii?

Aj keď máme súcit s agresormi a ľutujeme ich, niekedy sa im musíme brániť, lebo nie vždy sa podarí zmierniť ich útoky. Keby vám niekto uzurpoval dom, ohrozoval ženu a deti, bránili by ste ich! Či nie?!

Povinnosť brániť

Máme právo byť pacifistom (nebrániť sa) iba v prípade keď ide o nás. Nemôžete obetovať iných (ženu a deti)! Máme povinnosť iných brániť! Áno, Ježiš povedal Petrovi: „Daj svoj meč na jeho miesto! Lebo všetci, čo sa chytajú meča, mečom zahynú (Mt 26,52- 53). Ježiš sa na Olivovej hore dal chytiť, lebo sa za nás obetoval. Ale povedal: „Týchto (apoštolov) nechajte odísť.“

Môžeme obetovať seba, nemôžeme obetovať iných.

Nabudúce: Môže sa národ brániť?