Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Dôsledok nevyriešeného hnevu je aj odkladanie povinnosti za zajtra

Dôvody môžu byť fyzické i psychické

Dôležitá je vnútorná vyrovnanosť

Únava je subjektívny a bežný pocit.

Patologická je, ak pociťujeme trvalú únavu s poklesom telesnej a duševnej kapacity na vykonávanie činnosti. Je to varovný signál organizmu. Jedným z dôvodov môže byť permanentná hnevlivosť.

Aký mechanizmus to spôsobuje?

Každý človek má určitú kapacitu vnútorných mohutnosti ako je cit, pamäť, vôľa, energia... Jeden z hlavných dôvodov „zahltenia psychiky“ je stály hnev, napätie, čo spôsobuje podráždenosť. To odčerpáva fyzické i psychické duchovné sily z energetických zásob tela.

Nasleduje:

Únava ako trvalý pocit vyčerpania a zníženej schopnosti vykonávať fyzické a mentálne aktivity, ktorý trvá, aj keď je dotyčná osoba v nečinnosti. Môžeme to nazvať aj malátnosť, slabosť, ochabnutosť.

Diagnóza

Žijeme v časoch, keď sa svet okolo len tak hemží podnetmi pre aktívny život. Sme zaťažení impulzmi dôležitými, menej potrebnými, aj bezvýznamnými. Orientovať sa znamená v každej sekunde triediť, porovnávať, merať dôležitosť. Čas nám daný sa však nezmenil, čas je náš limit pre našu existenciu. Rýchlosť a zbesilosť plynúcich dní je našou direktívou – a našou záhubou zároveň. Často sa potom hneváme, ani nevieme načo, prečo!

Riešenie? Čo s tým?

Naše myšlienky ovplyvňujú naše konanie, a keď ich prehlušuje každodenná nervozita, blúdime v tme. Stávame sa unavení a stratení. A pritom záchrana je tak blízko – je v každom z nás. Nenechať si hrmotom nervozity prehlušiť pokoj srdca. Nájsť si čas na ticho, ktoré by sme mali povinne hľadať každý deň. Dokonca aj modlitby môžeme vykonávať v chvate. A potrebné je nájsť si čas sami so sebou a potom na pokojné vzťahy s našimi najbližšími. A už sme opäť pri askéze!

Nabudúce: Ďalšie dôsledky hnevu