Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Hnev môže vyburcovať človek – treba ho však ovládať

Ježišov hnev bol kontrolovaný

Spravodlivý hnev je iba ten, ktorý vedie k dobrému, k náprave zla.

Motto:

Žalm 37 hovorí: Prestaň sa hnevať a zanechaj zlosť, nerozčuľuj sa to vedie len k zlému.

Následky hnevu sú evidentné. Sv. Doroteus prirovnáva hnevlivého človeka k psovi, ktorý zlostne hryzie do kameňa a vo svojej zaslepenosti nevidí toho, kto kameň hodil. Vo všetkom je dôležitá prevencia – predchádzať hnevu.

Nepustiť si blchu (hnev) do kožucha.

Dá sa to?

Všetko je o srdci. Dovoľte jednoduché prirovnanie: Predstavte si, že ste sami za tmy na bočnej, slabo osvetlenej ulici. Čakáte na spoj a príde vám na myseľ ako niekoho prepadli. Počujete kroky. So strachom sa pozriete kto ide.

Predstavte si tú istú situáciu, ale čakáte niekoho blízkeho. Počujete kroky – podídete a s láskou sa pozriete na prichádzajúceho. Úplne iná reakcia. Záleží od situácie, ale aj od naladenia sa.

Ak máme v srdci napätie, nielenže to prezrádza naša „reč tela“, ale sme ako dom naplnený vysoko skoncentrovaným plynom. Stačí iskra a všetko vybuchuje!

Nabudúce: Svedectvo trpezlivosti.