Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Hlavné hriechy sú príčinou ďalších hriechov

Hnev spôsobuje osobnú nespokojnosť, nesúlad v rodine, rozdelenie v spoločnosti

Hnev je sebectvo

Hnev ako energia

Hokejový expert počas stretnutia našich hokejistov so Švajčiarskom povedal o jednom našom hokejistovi, že musí hrať v hneve aby sa vyburcoval, mal energiu. Niečo na tom je, lebo hnev mobilizuje v nás aj určitú energiu, silu. Asketickí autori v súvislosti s hnevom hovoria, že hnev je ako bujný kôň, ktorého treba osedlať. Je zdrojom obrovskej energie, ktorú treba usmerniť.

Hnev môže byť aj spravodlivý.

Spomeňme na Ježiša Krista, ktorý vyháňa predavačov z chrámu. Tam sa tiež hovorí o spravodlivom hneve. Ježiš dal celú svoju energiu do služieb dobra, nerobil v afekte. Evanjelista Marek píše: „Ježiš... vošiel do chrámu. Všetko si popozeral a odišiel s Dvanástimi do Betánie, lebo už bol večer.“ Teda vôbec nerobil v návale hnevu a rozčúlenia. Všetko si popozeral, vyspal sa na to a na druhý deň urobil poriadky.

Nezabudnime tiež na detail pri druhej podobnej udalosti, keď uplietol z povrazov bič, dal si teda čas, aby robil rozvážne. Nerobil v afekte.

Kedy je hnev spravodlivý?

Spravodlivý hnev je iba ten, ktorý vedie k dobrému, k náprave zla. Teda na prospech iného, nie na jeho škodu.

Nabudúce: Čo s hnevom, agresiou?