Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Strach prekonávame v pozícii „mŕtveho chrobáka“, agresívnym správaním, alebo prikláňanie sa k mocnému.

Malé národy sa ľahko stávajú servilnými.

Ľudia s agresívnymi sklonmi sympatizujú s agresorom.

Hnev

Patrí k siedmim hlavným hriechom. Hlavné hriechy voláme preto, lebo sú príčinou ďalších – neostávajú osamotené. Hnev plodí hryzenie svedomia (osobnú nespokojnosť), nesúlad v rodine, rozdelenie v spoločnosti a zmätky v štáte. Byzantský mních, mystik a cirkevný spisovateľ sv. Ján Klimak (579 –649) hovorí, že taký človek je dočasný blázon, akoby epileptik. Nie je s ním reč, kým záchvat nepominie.

Definícia:

Je to pocit odporu proti tomu, čo sa nám v skutočnosti, alebo zdanlivo stavia do cesty. Ak skúmame príčinu hnevu, vždy zistíme, že je to naše sebectvo. Neprijímame okolnosti života a ľudí akí sú, ale ako my chceme. Hnev = sebectvo.

Dráma hnevu:

Hnev je jeden z hriechov, ktorý človeka najviac ničí. Je to hriech, ktorého sa môže dopustiť každý bez výnimky. Dokonca i drobunké nemluvňa má záchvaty zlosti a odmieta jedlo. Malý chlapec sa rozzúri, poruší rodinné vzťahy a začne kopať a škriabať. Žena stratí trpezlivosť a od hnevu ju rozbolí hlava. Manžel sa rozhnevá, stratí chuť do jedla a odíde do krčmy...

Nabudúce: Čo s hnevom, agresiou?