Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Zurvalec sa zosmiešňuje a škodí sebe aj okolie

Každý hnev je sebectvo

Iných nemôžeme zmeniť

Iba ak zmeníme seba, môžeme zmeniť aj iných 

Čo s nepríjemnosťami?

V diskusii pod jednou úvahou z askézy som našiel tento príspevok:

„Keď človek povie; - Neznášam svoju robotu! - to predsa neznamená, že ju nechce mať vôbec. Akurát prežíva hnev alebo frustráciu. Je dobré si to povedať a priznať si svoju emóciu.“

S tým sa dá iba súhlasiť, ale emóciu treba riešiť. Veď v práci prežívame podstatnú časť život. A načo si kaziť život. Máme dve možnosti. Prvou je zmeniť prácu. Ale to vždy nejde. A je známe, že podobné problémy budú aj v novej práci. Druhou možnosťou je:

Preniesť problém z roviny citu, do roviny rozumu

Nepotláčať pocity, ale uvedomiť si realitu: Kto dostal nejakú, hoc malú funkciu, často to dáva na vedomie podriadením, zabúda na priateľstvo, používa lakte a šplhá po kariérnom rebríčku... a to narušuje pracovné vzťahy. Vtedy si treba povedať: „Robotu potrebujem, nejako ju zvládnem, nechodím do práce aby som tam robil kariéru, prvoradá je pre mňa rodina, deti, vzťahy, nemôžem prenášať pracovné problémy do rodiny...“. Priznáte si problém, uvedomíte si ho, ale naučíte sa ho prijímať. A potom sa môžete usmievať karieristom, podrazakom a šplhúňom. Vy máte predsa iné priority! A mnohí kolegovia si vás možno obľúbia a budú vážiť pre váš nadhľad, vašu vyrovnanosť. A to je ovocie trpezlivosti.

Keď rozkvitne trpezlivosť

Potom sa stane to, čo kedysi spievala Helena Vondračková a novšie Ilona Csáková: Leden se promění v máj.

A to stojí za nejakú tú snahu (askézu).

Nabudúce: Keď sa klaniame zlu, alebo prečo je zlo príťažlivé