Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Reklama vytvorila „potrebnosť“.

Tým vytvorila človeka nespokojného so sebou.

Potreba prijať seba samého.

V prijatí seba pomáha uvedomenie si, že sme milovaní Stvoriteľom. 

Presýtenosť

Dieťa je obklopené množstvom hračiek. (Vraj to nie je dobré – ale to nie je dnešná téma.) Ak je predávkované hračkami, nevie s ktorou sa má hrať. Zoberiete mu tú na okraji, začne plakať a dožadovať sa práve tej. Má ich tak veľa, ale nevie sa z nich radovať a pritom ich chce mať. Tak je to aj s „veľkým dieťaťom“.

Uvedomovanie si darov

Zoberme jednu „hračku“, uvažujme k čomu ju máme, načo sme ju dostali, berme ju ako dar a rozvíjajme ju. Nechcime dary iných. Zjavné je to vo vzťahoch. Manželia sú zvyčajne odlišní a dopĺňajú sa. Aj priemerný tréner zostavuje družstvo z rôznych hráčov. Takto skúmajme postupne svoje dary.

Čo s darmi?

Talenty sme nedostali, aby sme ich zakopali. Dostali sme ich pre druhých, na doplnenie pre tých, ktorí nemajú naše. Keď sa rozhliadam, kadiaľ mám ísť, nuž iba tým smerom, kde môžem pomôcť. Musím si všímať iba tých, ktorí sa majú horšie ako ja. Chudákov v akomkoľvek smere, chudobných hmotne či morálne. Už tým sa vyhnem množstvu pokušení. Nebude to zvádzať k závisti, k nespokojnosti, k snahe po väčšom pohodlí, majetku, uznaní a podobne.

Charita cesta k spokojnosti – alebo to známe: Chceš byť šťastný, rob šťastným toho druhého!

Nabudúce: Žiarlivosť