Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Egoizmus vytvára mrazivú samotu

Potreba dôvery v Boha

Potreba naučiť sa odovzdať starosti Bohu

 Základne potreby

Začalo to dávno. Po 1. sv. vojne. Po veľkej kataklizme sa človek potrebuje najskôr vyspať, zahodiť stresy, najesť, obliecť. Preto postupne začal bum potravinárskeho odvetvia, následne textilného. Nadväzovalo stavebníctvo aj keď v prvá svetová vojna nebola taká barbarská a neničili sa mesta a infraštruktúra, ako to bolo v druhej svetovej vojne a teraz na Ukrajine.

Človek sa zabezpečuje

Keď sa ľudia mohli dosýta najesť, dobre sa obliekať, začali si šetriť na horšie časy. Ľudia nemíňali, peniaze neboli v obehu, padol bankový sektor. Ako z toho? Začal zábavný priemysel a v ňom reklama. Tá z filmov, plagátov, z médií útočila na človeka: Ty potrebuješ toto, aj toto... Ľudia videli v médiách krásne kúpeľne, kuchyne, obývačky, vily, auta... A bolo po spokojnosti; veď to potrebujem! Vo filmoch vystupovali krásavice, začali modly krásy.

Začala nespokojnosť! Ja nemám toto, ja nie som taký, taká

Riešenie

Prijať seba! A to je náročné! Zberač titulov Max Kašparů (Prof. PaedDr. ThDr. MUDr. et MUDr., Ph.D., dr. h. c. spisovateľ, psychiater, pedagóg, člen sekulárneho rádu želivských premonštrátov, gréckokatolícky kňaz a esperantista), je zároveň aj múdry (čo by malo byť samozrejmé). V jednej zo svojich prednášok pre mladých, vyjadril potrebu prijať seba zaujímavým spôsobom. Keď prídeš domov, zvolaj rodinnú radu, sadni si do stredu a povedz: Som tu, som takáto. Som krajšia ako Mona Lisa, lebo som originál. Prijmite ma takú, aká som!

Čudáctvo

Je skutočne čudáctvo kopírovať iných, pretvárať sa na obraz iných! Mať čo je moderné, aj keď to nepotrebujem! Nebudeme spokojní, kým sa neprijmeme takí, akí sme, čo máme! Neprijímame sa, ako milovaní od Stvoriteľa.

Nabudúce: (Ne)spokojnosť so životom 2