Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Svedomie nám usmerňuje poznanie Krista

Svedomie vychovávame vierou a počúvaním Božieho slova

Svedomie v pochybnostiach usmerňuje autorita Cirkvi

Svedomie vedie aj neveriacich 

Formálnosť viery

V diskusii k príspevku č. 129 som objavilo toto: „Celkom rada by som si od Vás prečítala aj analýzu pohľadu na život kresťana, kedy praktizovanie formálnych modlitieb, prílišná uzavretosť v kresťanských komunitách, ktoré vedie k opovrhovaniu a neváženiu okolia, dokonca k seba povyšovaniu a zanedbávaniu bežných povinnosti je skutočne viditeľná. V pracovných vzťahoch dokonca často šikanózna. Ak by sa tento aspekt začal riešiť aj prostredníctvom prirodzených autorít z vnútra, veľmi by to pomohlo

Odpoveď sa dá nájsť v nasledovnom:

Zhodou okolnosti mi práve vtedy cez Messenger napísal jeden pán: „Pozrite sa prosím, čo sa zase šíri, aké klamstvá o pápežovi“.

A citoval „Koľkokrát vidíme hádky medzi ľuďmi, ktorí trávia víkendy v kostoloch alebo tam chodia každý deň a žijú len preto, aby nenávideli ostatných alebo aby o nich zle hovorili,“ uviedol pápež František.

Pápež dodal, že chodiť do kostola nie je to najlepšie, čo môžeme urobiť:

„Buďte ateista. Ak aj stále chodíte do kostola, buďte radšej synom, bratom a staňte sa príkladom pre ostatných,“ vyzval.

Konklúzia

Samozrejme, ak sa vytrhne z kontextu pápežova veta: „Buďte ateista“ - tak je to nezmysel a to pápež nechce. Výrok zoberme v súvislostiach a porovnajte so slovami Pána Ježiša, ktorý povedal:

„Keď teda prinášaš dar na oltár a tam si spomenieš, že tvoj brat má niečo proti tebe, nechaj svoj dar tam pred oltárom a choď sa najprv zmieriť so svojím bratom; až potom príď a obetuj svoj dar“ (Mt 5:23-24).

Čo ma oslovujete: 'Pane, Pane,' keď nerobíte, čo hovorím? (Lk 6:46)

Nie každý, kto mi hovorí: 'Pane, Pane,' vojde do nebeského kráľovstva, ale iba ten, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach. (Mt 7:21)

Choďte a naučte sa, čo to znamená: „Milosrdenstvo chcem, a nie obetu.." (Mt 9:13)

Nedá sa z toho vyčítať, že ak nenávidíme, nemôžeme ísť do kostola?! A tak sa zdá, že ak ateista žije podľa svedomia a koná dobro, predíde nás do Božieho kráľovstva. Ak chodiaci do kostola nenávidí – pohoršuje. Vidíme aké pohoršenie dáva Moskovský Patriarcha Kirill, keď podporuje vojnu na Ukrajine. 

Nabudúce:

Nerozumel som záverečným vetám komentátorky: „V pracovných vzťahoch dokonca často šikanózna. Ak by sa tento aspekt začal riešiť aj prostredníctvom prirodzených autorít z vnútra, veľmi by to pomohlo.“ Ak vysvetli, budem sa tomu venovať. Ak nie, budeme uvažovať na tému: Žiť mravne – poslúchať svedomie.