Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Svedomie pomáha rešpektovať iných.

Svedomie pomáha plniť najvyšší zákon – spásu duše.

Svedomie chráni pred sebectvom a vedie k súcitu s inými.

Svedomie je svätyňa každého človeka

Svedomie nie je skutočnosť špecificky kresťanská, ale všeobecne ľudská. Spája veriaceho s ostatnými ľuďmi, ktorí hľadajú pravdu a umožňuje mu viesť s nimi dialóg. Cirkev učí: „... tí, čo bez vlastnej viny nepoznajú Kristovo evanjelium a jeho Cirkev, ale hľadajú Boha úprimným srdcom a usilujú sa pod účinkom milosti plniť jeho vôľu, ktorú poznávajú z hlasu svedomia, môžu dosiahnuť večnú spásu“ (LG 16).

Nezavinené blúdenie

Uznáva sa možnosť, že svedomie sa môže nezavinene (neprekonateľne) mýliť, pričom nestráca svoju dôstojnosť, a ani neprestáva byť legitímnou normou ľudského konania. Ospravedlnením im môže byť nedostatok inteligencie, možnosti poznania...

Zavinené blúdenie

Osoba stráca dôstojnosť ak má zavinene (prekonateľne) mylné svedomie. Vtedy je svedomie nedbalé a zaslepené voči pravde.

Príklad: V čase pandémie, mnohí nehľadali pravdu, ale sa dali strhnúť rôznymi pseudoodborníkmi. Spôsobili veľa zmätkov a aj zbytočných úmrtí. Preto sme boli v úmrtnosti na poprednom mieste. Aktuálne: Ak niekto podporuje hroznú vojnu a obhajuje agresiu, nedá sa u neho hovoriť o svedomí. Jeho svedomie je mŕtve – je to duchovne mŕtvy človek!

Cirkev vyzýva k zodpovednosti

Túto nevedomosť často možno pripočítať osobnej zodpovednosti. Stáva sa to vtedy, keď sa človek málo stará o hľadanie pravdy a dobra a keď hriešne návyky postupne takmer úplne zaslepia svedomie. V týchto prípadoch je človek zodpovedný za zlo, ktoré pácha (KKC 1791)

Nabudúce: Výchova svedomia