Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Svedomie je životný maják

Darcom svedomia je Stvoriteľ

Žiť podľa svedomia vyžaduje askézu 

Svedomie je najvyšší zákon

Stará zásada: Consciencia suprema lex (Svedomie najvyšší zákon) hovorí o potrebe žiť podľa svedomia a rešpektovať svedomie iných.

Svedomie je vnútorné, „mlčanlivé volanie“, ktorým človek posudzuje sám seba; čo sám spôsobil, alebo čo sa chystá spôsobiť (konať). Z pohľadu veriaceho je to hlas Boží. Nadväzuje na ľudskú schopnosť sebareflexie, teda schopnosť uvažovať o sebe samom, „pozrieť sa“ na seba inými očami, než je pohľad vlastného záujmu a sebapresadzovania.

K čomu má viesť svedomie?

O tom hovorí teologická axióma: Suprema lex - salus animarum (najvyšší zákon – spása duší). Sme stvorení, aby sme boli spasení. Ide však ruka v ruke aj s inými požiadavkami, pretože človek nie je stvorený sám. Boh je stvoriteľ všetkých ľudí a preto spása duše automaticky berie do úvahy i morálnu axiómu: Salus populi suprema lex (blaho ľudu – najvyšší zákon).

Svedomie chráni pred sebectvom a vedie k súcitu s inými.

Cicero v diele De legibus to interpretuje: Salus publica (populi) suprema lex esto. Preberá v podstate vyššie povedané, ale pridal „publica“ – štát. „Salus“ rozširuje na zdravie, blaho, dobro, spásu, šťastie. Dôraz kladie na bezpečnosť štátu (národa), ale i iných národov.

Však aktuálne v dnešnom sebeckom a vojnovom svete!

Nabudúce: Mylné svedomie