Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Vo vzťahu s Bohom robíme chybu

- hovoríme naučené formulky

- málo počúvame

Je potrebné počúvať Ježiša 

Ježiš hovorí cez svedomie

Náčelník severoamerických Indiánov navštívil misionára, ktorý práve čítal Sväté Písmo. Spýtal sa: „Tá kniha, ktorú držíš v ruke, je vaše svätá kniha?" „Áno, pomáha nám čo máme robiť." odvetil misionár. Indián: „My síce nevieme čítať, ani písať, ale predsa máme svätú knihu. Je napísaná v našich srdciach. Veľký Duch (Manitu) má vždy oči upreté na nás a v srdci nám hovorí: Zakazujem ti kradnúť kone, alebo hocičo iné, chce aby si sa podelil i o posledný kúsok chleba, aby si počúval rodičov, aby si sa postaral o starých a chorých ľudí a vážil si ich.

To je tak u „čistých deťoch prírody“. Majú čisté vedomie, zachytávajú Boží hlas v srdci.

     Sila svedomia

Svedomie upravuje konanie človeka, dáva povely ako má človek konať a robí jeho život plodným. Iste máte skúsenosti, že niekto aj v „zlom prostredí“ dokáže odolať a má zásady, „neje zo „zakázaného stromu“. Žiaľ, často tak nie je.

     Potreba formovať svedomie

Dobré, ideálne svedomie je ako čistý obrus. Ak sa na ňom objaví škvrna, okamžite reagujeme, aby tá škvrna bola odstránená. Ak ju neodstránime, necháme ďalšie, postupom času tých škvŕn pribúda. Navadí nám nejaká ďalšia škvrna, obrus sa špiní čoraz viac, stáva sa zašpinenou handrou. Tak je to aj so svedomím, ktoré postupne prestáva reagovať, nevyzýva k očisteniu. Potom sa hovorí o človeku bez svedomia.

Nabudúce: Ako formovať svedomie