Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Pád do hriechu nie je náhodný

Zhrešiť sa dá iba z vlastného rozhodnutia

Útek pred hriechom je útekom pred vlastnou záhubou

Dôležitosť nasmerovania

Ak si uvedomujeme množstvo pokušení, môžeme byť až v rozpakoch, ako ich rozoznať a ako ich prekonať.

Pýtame sa:

Ako sa ubrániť? Vždy znovu a znovu utekať? Ale kam? Ako sa vyznať v tej spleti najrôznejších nástrah? Jestvuje z toho vôbec východisko? Neberie to odvahu? Nevznikne z toho všetkého nakoniec najväčšie pokušenie praštiť všetkým?

Rezignovať?

Nástrah je tak veľa, až vyúsťujú do najväčšieho pokušenia - vzdať sa úsilia o slobodu. Je to však súčasne stav, v ktorom sa rodí pokorná naviazanosť na Boha.

Význam cieľa

Je potrebné mať ideál. Starí asketickí spisovatelia zdôrazňujú: „Do horúcej polievky muchy nesadajú“. Iba plytkí ľudia sa mocú v kdejakých vášňach.

Zoberme si prirovnanie z kontaktného športu – hokeja. Útočník vidí pred sebou súperovu bránku a chce dať gól. Urputne ide za svojim cieľom. Obrancovia ho hákujú, strkajú, udierajú... Keď dá gól dvihne ruky, teší sa. Akoby všetkým kričal: Nevadí čo všetko ste mi robili, ja som dosiahol svoj cieľ, prekonal som vás! Ak to vzdá, nedá gól, odpláca, pobije sa, sťažuje sa u rozhodcov...

Ak máme cieľ, striasame všetky pokušenia – víťazíme.

Nabudúce: Tréner duchovného života