Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Nebezpečné je vyjednávanie s pokušením

Hranicou medzi pokušením a hriechom je súhlas vôle.

K hriechu vždy potrebný súhlas vôle

Pád do hriechu

Hovorí sa o páde do hriechu. Je to síce zaužívaný, ale celkom nesprávny vyraz. Do hriechu totiž nikdy nemôžeme padnúť, iba vedome skočiť. Človek sa šmykne, zatočí sa mu hlava, potkne sa, nezbadá jamu a padne. Málokedy padá z vlastného rozhodnutia.

Ale hrešiť sa dá, iba z vlastného rozhodnutia.

Preto pokušenia, nech by holi akokoľvek silné a rafinované, nikdy nemôžu byť skutočnou príčinou hriechu. Hriech vznikne, iba keď sami chceme.

Nakoľko platí „In fuga salus" (V úteku je spása)?

Platí v plnej miere, aj keď sa vlastne pred pokušením ujsť nedá. Ale dá sa, ba musí sa preč od hriechu, od vlastnej záhuby, od toho čo pokušenie ponúka.

Variabilita pokušení

Ale ľudské srdce je schopné dať sa zvábiť hneď iným smerom, k inému hriechu. Odvráti sa od nedovoleného pôžitku a dá sa zvábiť pýchou. Potlačí samoľúbe myšlienky a podľahne rezignácii. Vrhne sa do činnosti a hneď je potrebné bojovať s nechuťou k sústredenej modlitbe, s podceňovaním jej potrebnosti.

Nabudúce: Dôležitosť nasmerovania