Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Pokánie je náprava zničeného

Základ nápravy je zmena zmýšľania

Rusko, ani my, sme sa nevyrovnali s minulosťou.

Duchovnou chorobou dneška je ľahostajnosť 

Ovocie zlých časov - beznádej

Zlé časy na nás negatívne vplývajú. Denne vzlietajú milióny lietadiel. Jedno havaruje a vie o tom celý svet. Dolieha na nás množstvo katastrof. Počúvame o epidémiách, o vojne, o požiaroch u nás, u susedov, vo svete, bojíme sa zvyšovania cien, znižovania životnej úrovne. Už dávno sme si odvykli „uťahovať opasky“. Pritom väčšina ich musí stále zväčšovať. Skoro každý kanál TV hovorí o nových receptoch a zároveň o diétach, o chorobách z nadváhy.

Depresia ako následok zlých časov

Jeden môj dávny miništrant mi poslal video o tom ako ľudia počúvajú nezvyčajné trúbenie. Bol z toho zdesený. Video je totiž spracované veľmi sugestívne a pripomína trúbenie anjelov pred koncom sveta, ako to popisuje Apokalypsa. Šíri sa beznádej.

Čo to s nami robí?

Sme v pokušení prijať konzumný materializmus. Žiť podľa hesla: Jedzme, pime, zajtra aj tak zomrieme. Ťažké časy sú tiež vhodnou klímou pre pokušenie rezignácie a beznádeje. Priam to núti vzdať sa - veď i tak je všetko zbytočné. Za najmúdrejšie sa považuje utiahnuť sa do vlastného pohodlia a užiť aspoň pre seba čo sa ešte dá.

Čo na to askéza?

Nesmieme si namýšľať, že mimoriadna situácia nás dišpenzuje od rešpektovania Božích príkazov (pre neveriacich – „od etických zásad“). Nikdy nemáme právo vzdať sa zásad evanjelia a používať taktiku tohto sveta. A je potrebné učiť sa dôverovať Bohu.

Nabudúce: Dôsledok zlých časov – sebectvo (ľahostajnosť?)