Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule: 

Žiadna kariéra netrvá večne

Pominuteľnosť by mala pomáhať odolať pokušeniu zrady, opustenia pravdy.

Čo máme je darom Stvoriteľa.

Askéza nám pomáha lepšie prežiť dar života

Pokušenia u citovo naviazaných

NAKA zasahuje pre peniaze, korupciu, ale aj kvôli zlatokopkám - „láskam“, pre ktoré mnohí oligarchovia stratili rozum a svedomie.

Týka sa to každého?

Zvlášť silne na nás pôsobia ľudia, ktorí majú v našich očiach autoritu, a nebezpeční sú najmä tí, čo majú moc. Ale najľahšie podľahneme človeku, na ktorého sme citovo naviazaní.

Každý podľahne?

Známy humanista Tomáš Morus odmietol prísahou uznať za hlavu Cirkvi kráľa Henricha VIII. Kráľovi záležalo na mienke Tomáša Morusa, lebo bol veľkou autoritou v národe. Preto žiadal jeho ženu a jeho najmilšiu dcéru Margitu, nech navštívia väzňa a prehovoria ho k požadovanej prísahe, aby bolo zasa všetko ako predtým. Ženy boli ochotné urobiť čokoľvek na záchranu milovaného muža a otca. Tomáša veľmi potešila nečakaná návšteva jeho drahých. Prišlo k srdcervúcemu stretnutiu. Dcéra mu hovorila, aké bude úžasné ak zas budú spolu prežívať krásne chvíle. No so zvyčajnou jemnosťou a rozhodnosťou zvládol Tomáš aj túto nadľudskú skúšku. Dcéry sa opýtal, koľko rokov sa môžu takto tešiť, či dvadsať, tridsať rokov? A hneď na to argumentoval, že to sa nedá vymeniť za večnosť. Odolal pokušeniu domnienke stálosti (minulá úvaha) i citovej naviazanosti. A ako poznáme intrigy Henricha VIII., nevieme či by im doprial „prežívať krásne chvíle“. Tomáša Morusa napokon popravili sťatím a jeho hlavu nastokli na kôl. Hrdinstvo múdreho humanistu, svätca.

Nabudúce: Keď citová naviazanosť zotročuje