Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule 

Človek by mal byť korunou tvorstva

Carpe diem môžeme brať aj ako motivujúce heslo

Pripútanosť k hmote človeka degraduje

Zodpovednosť za okolie

Stretol som sa s pánom Biskupom Adamcom z USA. Poznamenal, že u nich nepoznajú Deväť cudzích hriechov. Vraj majú  dosť svojich! Nazvime to hocako, ale máme zodpovednosť za okolie (teda „cudzích“)!

Obavy pred autoritou

Úcta k autorite, obava z následkov, snaha vyhovieť milovanej osobe má veľké úskalia. Málokoho z týchto skupín osôb sa odvážime napomenúť, upozorniť na chyby. Mali by sme si pripomenúť výstrahu proroka Ezechiela: „Keby si neprehovoril a bezbožníka nevaroval pred jeho bezbožnou cestou, aby si ho priviedol k životu, ten bezbožník zomrie za svoju neprávosť, ale za jeho krv teba budem volať na zodpovednosť. Ak ho budeš varovať, ale on sa od svojej bezbožnosti neodvráti, zomrie pre svoju neprávosť, ale ty si svoju dušu zachrániš" (porov. Ez 3, 18-19).

Zodpovednosť

Sme teda zodpovední jeden za druhého. Bez ohľadu na postavenie, na vzájomný vzťah. Dokonca bez ohľadu na pravdepodobnosť úspechu. Sme teda nielen pokúšaní okolím, ale aj zodpovední za ľudí okolo seba.

Sme nielen pokúšaní, ale aj pokušitelia

Mali by sme otočiť všetko, čo bolo povedané o pokušeniach z okolia. Tak ako sme pokúšaní od iných, každý z nás je pokušením pre druhého. Mali by sme sa na seba pozrieť aj zo zorného uhla zodpovednosti za tých, čo žijú vedľa nás. Lebo, „beda človekovi, skrze ktorého pohoršenie prichádza!" (Mt 18, 7).

Nabudúce: Pokušenia od médií