Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Každý je omylný

Aj u autorít môže dôjsť ku dekadencii

Ani duchovné autority nie sú bez chýb

Človek nemôže byť normou morálnosti 

Zodpovednosť za myslenie

Na sociálnych sieťach mnohí zdieľajú a rozposielajú evidentne nepravdivé príspevky. Keď sa ich opýtate prečo, nevedia odpovedať, nevedia ich obhájiť. Robia to bez uvažovania, sú za to platení, alebo to nekriticky preberajú od svojej politickej strany? Najnovšie prekvapuje, že agresiu Ruska obhajujú aj ženy, u ktorých sa dá predpokladať prirodzený súcit. Veď sa nedá poprieť utrpenie ukrajinského ľudu. Myslieť cudzou hlavou je síce pohodlné, ale nedôstojné bytosti obdarenej schopnosťami usudzovania.

Myslenie bolí?

Hľadať pravdu a snažiť sa o ňu je náročné. Absolútnu pravdu a dobro nájdeme iba v Bohu. Táto pravda nám bola zjavená v Ježišovi Kristovi. Z ostatných ľudí si môžeme brať príklad, preberať ich názory a postoje iba vtedy, ak sa zhodujú s učením a Jeho životom. Ale musíme vždy brať do úvahy celý Jeho život a učenie, nie udalosť alebo výrok vytrhnutý z kontextu.

Ja sa nedám ovplyvniť!?

Mnohí speváci, hudobníci, alebo aj iní umelci sa vyjadrujú, že idú vlastnou cestou. Pritom mnohí si to len myslia a často sú to gýčové kópie. Vidíme to aj u mnohých mladých (a nielen u nich), ktorí sa považujú za samostatných, chcú byť osobití a pritom si obliekajú roztrhnuté nohavice, dávajú si po tele napichať cvočky, tetovať sa, lebo to vidia na iných.

Ako na to?

Nie je jednoduché byť sebou. Je potrebné úprimne a denne si klásť otázku: Čo chce odo mňa Stvoriteľ? Akú úlohu mám vo svete? Prijať Boží plán a jeho rozhodnutie, teda jeho autoritu nad akoukoľvek ľudskou autoritou. Veľmi pomôže uvedomenie si, že nik nám tak nechce dobro ako Stvoriteľ. Vtedy je človek rád, že môže Bohu viditeľne prejaviť úctu. A práve vtedy má človek správny postoj voči Božiemu majestátu, vtedy sa mu naozaj „klania v duchu a v pravde" (Ján 4, 24). A to sme už pri vrchole askézy!

Nabudúce: Odolávať móde