Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Autority môžu byť pre nás pokušením

Autority kopírujeme aj podvedome

Potreba kritického myslenia

Rozlišovanie autorít

Na verejnosť sa dostala nahrávka jedného komentátora v ktorej bolo množstvo vulgárnosti a neúctivo spomenuté meno Božie. Veľa sa o tom diskutovalo. Jedni obviňujú toho, kto to zverejnil, iní komentátora... To nejdeme riešiť.

Aj autority môžu byť pre nás pokušením.

Podľa člena Rady RTVS je tento incident výsledkom vulgarizácie spoločnosti, „žumpa sa vylieva na sociálnych sieťach“ a ľudia si neuvedomujú, kam to môže zájsť.

Nespôsobujú práve umelci a komentátori vulgarizáciu?

Komentátor je autoritou a hneď sa to ukázalo. Niekto slaboduchý tieto strašné nadávky napísal nad foto našej víťaznej lyžiarky a k tomu dopísal: Petra máš to! A mnohí, ešte slaboduchejší to zdieľali.

Pred časom sa hovorilo, že Maďari najviac nadávajú. Tento smutný rekord vedieme skôr my. Českí komici a satirici často rozosmievajú publikum citovaním slovenských nadávok. V ich seriáli Čierni baróni bol napríklad najvulgárnejší slovenský dôstojník.

Akých máme niektorých umelcov a politikov?

Viete kto sa promptne zastal vulgárneho komentátora? Politik, ktorý má viac deti s viacerými ženami, ktorý v čase prvého prísneho lockdownu viezol krásavicu „do lekárne“, ktorý si dopisoval so 16 dievčaťom z ústavu a obhájil to vyjadrením: „Však som chlap“. A získal si sympatie národa.

Čudujeme sa ak sa šíri nemravnosť a vulgárnosť?

Neplačme však nad rozliatym mliekom. Skôr uvažujme čo robiť, aby sme aj v strese, aj pri nahromadení problémov dokázali byť ľudsky dôstojní, neboli vulgárni a nenadávali.

Ako na to?

K tomu potrebujeme tvrdú askézu.

O tom nabudúce: Ako byť ľudsky dôstojný?