Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Dobrý imidž zvádza k zneužívaniu

Je potrebná úprimnosť k predvádzateľom sa na sociálnych sieťach

Telesné postihnutie v mnohých prípadoch mobilizuje duchovnú energiu

Nenariekaj a neľutuj sa!

Dnešná generácia je vraj zhýčkaná a chyba jej zmobilizovanie vnútornej sily ako vidíme u mnohých osobnostiach s hendikepom. Čo s tým?

Nezaškodí porovnanie:

Predstav si, že si sa narodil v roku 1900. Je ti 14 rokov, začína prvá svetová vojna a končí keď máš 18 rokov. S vďakou si uvedomíš, že nepatríš k 22 miliónom mŕtvych počas prvej svetovej vojny.

Krátko potom nastane svetová pandémia, chrípka - „Španielka“, ktorá zabije za dva roky (1918-1920) 50 miliónov ľudí. (Je to viac ako vo vojne. Zdá sa vám to veľa? Podľa niektorých odhadov to bolo až 100 miliónov.) Po prežití pandémie je ti 20 rokov!

Potom v 29 rokoch prežiješ globálnu ekonomickú krízu, ktorá začala kolapsom newyorské burzy a spôsobila infláciu, nezamestnanosť i hladomor!

Je ti 39 keď začína druhá svetová vojna, ktorá končí, keď ti je 45. Mal si šťastie, že nepatríš k 6 miliónov Židov, k pol milióna Rómov, ktorí zomreli v Holokauste, alebo k výše 60 miliónom mŕtvych vo vojne.

Tešil by si sa, že si preži druhú svetovú vojnu, perzekúcie päťdesiatych rokov a bolo ti 68 rokov keď si prežil veľkú traumu. Po chvíli nádeje si zažil vpád okupačných vojsk.

Pokušenia dnešnej generácie

Miminko narodené v roku 1985 si dnes myslí, že jeho prarodičia, ktorí prežili rôzne vojny a katastrofy nemajú poňatie aký ťažký je život.

Dieťa narodené v roku 1995 ktorému je teraz 26 rokov si myslí, že je koniec sveta, keď jeho balíček, objednaný cez internet, ide dlhšie ako tri dni. Keď nedostane viac než 15 „to like“, „to sa mi ľúbi'“ za deň po zverejnení fotky na Facebooku alebo Instagrame, je na pokraji zrútenia. A nenávidí svoje telo, lebo ho nemá ako modelka, alebo kulturista a chce sa dať „prerobiť“. A aby ukázal aký je hrdina, dá sa potetovať a pridá sa k davu demonštrantov, lebo rúško je neznesiteľné a všetky opatrenia proti pandémii sú strašné obmedzujúce, čo nikto nikdy nezažil!

Ako si žijeme?

Každý druhý TV program prináša nové recepty a následne redukčné diéty. Sťažujeme si na zdražovanie a pritom väčšina z nás má problémy s nadváhou a tony potravín sú v odpadkoch.

A sťažujeme si na všetko!

Máme: elektrinu, telefón, internet, jedlo, teplú vodu a strechu nad hlavou!!! A nič z toho pre našich predkov narodených v roku 1900 neexistovalo. A pre väčšinu ľudstva neexistuje ani v roku 2021!

Ľudstvo ale prežilo oveľa ťažšie okolnosti a nikdy nestratilo radosť zo života.

Máme sa v roku 2021 tak strašne? Skôr si to len myslíme, lebo sme zabudli ako žili naši predkovia narodení po roku 1900. V skutočnosti si to ani nevieme predstaviť!

Možno je čas askézy; byť menej sebecký, prestať si sťažovať a plakať a robiť tento život krajším a lepším. Tak ako sa to snažili generácie pred nami.

Nabudúce: Okolie ako zdroj pokušení