Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Afekt je silný, búrlivo prebiehajúci krátkodobý prejav

Osobnosť spoznáva čo ju dokáže doviesť do afektu, a vyhýbať sa mu

Nemôžme sa vyhovárať na povahu

Je potrebné strážiť si srdce

Vášne sa zvyknú zamieňať aj s pudmi.

Čo sú pudy?

Pudy slúžia na ukojenie biologických potrieb, ako je hlad, smäd, zachovanie života a rodu. Pudy máme spoločné so zvieratami. Rozdiel je predovšetkým v tom, že u ľudí sú vôľou ovládateľné natoľko, že ich človek dokáže úplne potlačiť. Vie sa zriecť stravy, je schopný žiť bez sexuálneho ukojenia a dokáže ísť dobrovoľne na smrť.

Potláčanie pudov

Pudy majú dôležitú funkciu. Pud sebazáchovy sa smie potlačiť, iba ak treba zachrániť vyššiu hodnotu ako je vlastný život. Nikdy nie zo strachu pred zodpovednosťou, ako únik z ťažkej situácie.

Pudy sú však slepé.

Vábia aj k takému konaniu, ktoré je v rozpore s ich pôvodným určením. Ukájanie hladu a smädu má slúžiť na zacho­vanie života. Bez rozumovej kontroly sa však jedením a pitím môže život zničiť. Podobne je to s pohlavným pudom, ktorý má slúžiť na zachovanie rodu. A vidíme, že čím väčšmi bujnie, tým menej slúži svoj­mu pôvodnému určeniu. Hypersexualita predsa nechce potomstvo, ide jej len o pôžitok!

Voľnosť pudom?

Keďže pudy sú slepé ľahko sa vyšmyknú spod vedenia triezveho rozumu, strhnú človeka do pádu. Ak niekto stratí kontrolu nad pudmi, tie ho slepo unášajú za takými vecami, ktoré sú len zdanlivo dobré, v skutočnosti sú škodlivé.

Nedostatok askézy

Nikde nevidno potrebu askézy tak, ako v ovládaní pudov v teoretickej i praktickej rovine.

- V teoretickej rovine sa objavuje filozofia „voľnosti pudov“, ktorá poukazuje na to, že zvieratá žijú v súlade s prírodou na základe pudov. Títo „učitelia života“ zabúdajú, že človek je tvor racionálny a má slobodnú vôľu. A rozum a vôľa musia byť nad pudom.

- V praktickej rovine je to neschopnosť ovládať sa, lebo od detstva je dnešná generácia vedená k svojvôli. Rodičia nie sú schopní dať príklad ovládania sa a nevedú k tomu ani deti.

Nabudúce: Transformácia (poľudštenie) pudov