Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Človek je zmes protichodných vlastnosti

Kto má pokoj v srdci, dokáže ho šíriť navonok

Prázdnotu života prekrývame užívaním si

City, vášne a pudy

Stručne sme opísali základné typy pováh a uvedomili sme si, aké rôznorodé pokušenia sprevádzajú povahové vlastnosti. Úlohou askézy je podľa toho usmerniť sebavýchovu, aby sme neplytvali energiou na potláčanie niečoho, čo treba zapriahnuť a využiť.

K čomu môžeme prísť pri uvažovaní nad sebou?

Nebudeme sa cítiť dokonalými, ak nemáme také chyby, ktoré badáme u iných. Nemusí to byť naša zásluha. Zrejme k takým chybám nemáme prirodzený sklon. Ešte sme však ani zďaleka neprebrali celú oblasť pokušení vlastného vnútra. Môžu prameniť aj z citov, vášni a pudov.

Najprv si musíme vyjasniť obsah týchto pojmov.

V náboženskej terminológii majú nedobrý zvuk, akoby išlo o niečo zlé a hriešne. Je to však z Božieho rozhodnutia súčasť ľudskej prirodzenosti. Bez citov, vášni a pudov by človek nebol človekom. Ale aj o nich platí, že sú dobré a užitočné iba pokiaľ neprekročia isté hranice. (o tom v ďalších úvahách).

Čo nie sú city

Pod citmi sa zvykne rozumieť sentimentalita, exaltovanosť, ba aj hystéria, čo sa u zbožných duší, žiaľ, často vyskytuje. Duchovný život postavený na všelijakých sladkých zážitkoch a útechách je pochybný a odsúdený na stroskotanie. Preto sa správam rezervovane k „zbožným gýčom“, ktoré sa aj tu šíria vo forme obrázkov i textov.

City a citlivosť.

Precitlivený človek drama­tizuje každé škrabnutie alebo krivý pohľad. Cudzie tragédie ho však nechávajú ľahostajným. Ba uteká od nich, lebo sa bojí, aby ho príliš rozrušili. Nemohol by spať a nebodaj by mu stúpol tlak.

Citovo zrelý človek nie je ani žiaden rojko, ktorý žije ďaleko od reality vo svojom vysnívanom svete.

Nabudúce: Potreba a užitočnosť citov