Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Introvert je zahĺbený do seba, ale záleží mu na mienke okolia.

Často sa utápa v podozreniach na krivdy a urážky.

Duchovný život mu môže pomôcť vyrasť v osobnosť

Osobnosť extroverta

Extroverti (ako aj introverti) majú tiež veľa prednosti, aj z hľadiska úsilia o svätosť. Svätosť je nemysliteľná bez záujmu o potreby druhých, bez snahy pomôcť a schopnosti realizovať evanjelium v praxi.

Kto je spô­sobilejší aktualizovať evanjelium ak nie človek, od prírody orientovaný na okolie?

Extrovert sangvinik je človek výkonný, zabúdajúci na seba, ľahko nadväzujúci kontakty, schopný strhnúť, organizovať, viesť. Takmer hravo dokáže prekonávať prekážky, starosti si neberie príliš k srdcu, často ich ani neregistruje. Ťažkostí ho nedeprimujú. Sú preňho skôr impulzom na mobilizáciu skrytých rezerv, síl a schopností. Tomuto typu patrí aj vnímavosť, ktorá pomáha zbadať potreby druhých. A keďže sangvinik býva prístupný mienke svojho okolia a ľahko ovplyvniteľný, dá sa viesť bez známok pasívnej podriadenosti.

Nevyzerá tento náčrt ako charakteristika niektorého z tých svätcov, čo zanechali po sebe mohutné dielo, ktorí významne prispeli k pokroku, zasiahli do dejín?

Prirodzene, ak veľkú hrivnu, ktorú dostali, dali do služieb dobra. Ale nedá sa povedať, ktorý typ má ťažšie pokušenia, ktorá povaha skrýva v sebe viac nebezpečenstva.

Vodcovské schopnosti sa spájajú s panovačnosťou, ktorá môže pre­rásť až do bezohľadnosti. Z takýchto typov sa ľahko stávajú suveréni s komplexom neomylnosti, s túžbou za každú cenu triumfovať, mať vždy posledné slovo. Kto však má viesť iných, musí mať sebaisté vystupovanie. Musí dokázať zastaviť neplodnú diskusiu, pripadne umlčať rozvratnú kritiku. Lenže je veľmi ťažké spoznať, kedy je tá pravá chvíľa na takéto zásahy.

Čo keď narazí na odpor?

Pokušenie umlčať kritický hlas je silné, a pri­tom takmer nepostrehnuteľné. Človek s takouto vlastnosťou by si mal dávať veľký pozor, aby si nezvykol zasahovať spontánne, bez uváženia. Vytvorí si totiž okolo seba nepriestrelný pancier, cez ktorý sa už ťažko dostane nejaké upozornenie. Tak sa stáva, že sa taký neomylný suverén pustí nesprávnym smerom a strhne za sebou cely zástup.

A to sme ešte nehovorili o extrovertovi cholerikovi!

Nabudúce: Pokušenia extroverta