Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Potreba cvičenia i duchovnej oblasti.

Boh nás nechce trápiť

Premáhanie potrebujeme pre naše dobro

Potreba sebaovládania 2

Medzi vtipnými obrázkami sa objavil takýto: Schodište so 7 schodmi, vedľa elevátory. Na nich sa do budovy vezú vyšportovaní mladici s prehodenými uterákmi cez plece. Prvá moja myšlienka bola: Čo je na tom vtipné? Usmial som sa až vtedy keď som čítal nad schodišťom nadpis: Fitnescentrum. Úsmevne? Asi tak ako keď sa pýtajú babky prečo rúbe drevo, keď má vnukov. Babička: Museli ísť trénovať do fitneska. A píšte o askéze!

Stoici v dnešnej dobe?

V starom Grécku bo filozofický smer – Stoicizmus. Vyžívali sa v sebazapieraní, cvičení vôle. Boli rekordmani v ovládaní. Vyššie spomínaní mladici sú takými „telesnými stoikmi“ – samoúčelne cvičiaci.

Nie je asketika tiež o samoúčelnom cvičení?

Môže to tak vyznievať a môže sa tým stať. Upozorňuje na to aj čitateľka Anežka v komentári k ostatnej úvahy z asketiky. Napísala: „Ak sa niekto absolutne neovlada, ani mu na um nepride, zeby nieco urobil, ale modli sa a chodi do kostola, co si o takom niecom mysliet?“

Iná čitateľka Viera žiada, aby som zdôrazňoval milosť Božiu, lebo jej tam chyba a „Bez BOŽEJ milosti človek vlastnými silami nič nedokáže...“. A zdôrazňuje aby som predstavoval Boha, lebo, „Ak niekomu najprv predstavím BOHA...JEHO VEĽKOSŤ....JEHO VŠEMOHÚCNOSŤ....tak človek má lepšiu motiváciu ....viac sa spolieha na BOHA a má zároveň bázeň voči Nemu“.

Čo tu zaškrípalo?

Anežka poukazuje na veriacich, ktorý chodia do kostola, modlia sa, vyprosujú si milosť Božiu a „absolútne sa neovládajú“. Chodia do kostola, teda poznajú „veľkosť a všemohúcnosť Boha“. Buď sa len modlia, nepracujú na sebe, a ak človek nespolupracuje vtedy Božia milosť nestačí. A určite nevidia „veľkosť a všemohúcnosť Božiu“. A najmä jeho lásku, lebo by sa správali ináč – teda ovládali sa.

Ako to riešiť?

Je to ako keby ste si povedali, idem hrať na klavíri. Je to jednoduché. V pravý čas udrieť na správnu klávesu. Môžete mať pevnú vôľu ako slon, nedokážete to. Musíte urobiť konkréte kroky. Prihlásim sa na kurz a cvičiť až-až. Nik z hudobníkov si nepovedal: „Mám pevnú vôľu, začnem hrať“. Musel začať od prvá, druhá, prstoklad...

Miesto askézy chémia?

Zdá sa, že áno. Zachytil so takúto reklamu: „Glučik“ (ospravedlňujem sa – neviem či je to presný názov prostriedku) – zbaví cukru v tele a chuti po sladkostiach“. Potrebujeme chémiu, aby sme nahradili ovládanie. Alebo hitom boli pred časom elektorcigarety. Niektoré v USA už zakázali, lebo spôsobovali úmrtia. Zas chémia. A mnohí získali na ne návyk – z kaluže pod odkvap.

Miesto askézy modlitba?

Zdá sa, že áno. Mnohí kresťania namiesto práce na sebe to „odmodlia“. Je to modlitba? Keby bola, tak určite by kresťania nekliali, nerozčuľovali sa ako pohan. Alebo povedia; vyspovedám sa. Je to spoveď? Pri nej je najdôležitejšia ľútosť a podstatou ľútosti je snaha o polepšenie a teda „práca na sebe“.

Čo s tým?

Nuž aj „pokročilí kresťania“ (aj tí ktorí si myslia, že sú pokročilí), by mali začať pekne „prvá druhá“ – teda cvičiť, pracovať na sebe.

Ešte pochybujeme, že sú potrebné úvahy z asketiky a najmä potreba askézy (sebaovládania)?

Zhrnutie:

Je potrebné vyhýbať sa samoúčelnému sebazapieraniu

S Božou milosťou musíme spolupracovať

Nenahrádzajme sebazaprenie chemickými prostriedkami, ani modlitbou.

Najmä kresťan sa musí snažiť o ovládanie sa.

Nabudúce:

Potreba sebaovládania 3