Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Vynikajúce duševné schopnosti nie sú výsadou, ale zodpovednosťou.

Na duševné schopnosti býva človek najpyšnejší, hoci najmenej závisia od neho samého.

Vysoké IQ a schopnosti zvyšujú zodpovednosť pred Bohom.

Intelekt sa nesmie využívať na zlo, ani ospravedlnenie vlastných chýb.

Boh s obľubou používa menej schopných.

Nedostatok inteligencie

Rozpamätajte sa na časy v školských laviciach. Kto najviac vyrušoval? Niektorí vynikali vedomosťami, iní nezbednosťami. Každé dieťa sa chce presadiť, niečím upútať. Tak je to aj v dospelosti. Tí čo sa nedokážu presadiť intelektom, snažia sa presadiť niečím iným. Čo to môže byť?

Na internete vidíme predvádzanie sa svojou krásou. Niekedy by sme mohli napísať „krásou“ – ich domnelou krásou (ale o tom som tu už písal). Je to nedostať inteligencie, konkrétne úsudku o sebe.

Kto nepozná vlastnú obmedzenosť, zvykne sa presadzovať nečestnými prostriedkami. Poznáte pojem „zlatokopky“. To sú ženy, ktoré nemajú toľko inteligencie aby sa presadili v nejakej solídnej činnosti, presadzujú sa svojimi vnadami. Vidíme ich v prostredí celebrít. Tí sa nimi „okrášľujú“ a často aj zneužívajú na podozrivé zisky, niekedy na kriminálnu činnosť. Niektoré majú dosť inteligencie, aby sa presadili, ale nie dosť životnej múdrosti, aby si našli správnu cestu a uvedomili, že pár týždňov vo väzení úplne zničí ich krásu. To platí aj o zlatokopoch, ktorí majú dosť inteligencie, aby založili zločineckú organizáciu, ale nie dosť múdrosti, aby predpokladali, že „Božie mlyny melú“.

Menej schopní môžu podliehať závisti. A často aj podliehajú. Nevidíte to v práci, v spoločnosti, v politike? Neschopní často intrigujú. Chcú sa dostať vyššie ostrými lakťami, alebo naopak falošnými lichôtkami a podlízavosťou voči vyššie postaveným. Typickí zlatokopi a zlatokopki. Často siahajú aj k iným nečestným prostriedkom. Poznáte príbeh zo života svätého Štefana prvého mučeníka. Keď jeho protivníci nemohli odolať jeho argumentom a múdrosti, siahli po kameňoch a usmrtili ho. Tu FB menej schopní bojujú vulgarizmami a nenávistnou rétorikou.

Toto sú prednášky z asketiky, ktorá má formovať z človeka umelecké dielo. Čo s tým?

Redaktori jedného časopisu sa obrátili na grafológov, aby na základe písma pomohli poodhaliť rúško dejín a povedali, čo za ľudí boli svätci. Legendy, životopisy, tie hovoria spravidla o ich činoch, čo robili, ale málo rozprávajú o tom, akí to boli ľudia, akú mali povahu. Výsledok bol prekvapujúci.

Svätá Katarína Sienska bola podľa nich žena veľmi zmyselná. Jej povahové sklony grafológ charakterizoval ako: pouličné dievča! Svätý František mal povahu bitkára, násilníka.

Tento časopis uzavrel článok pohoršeným zvolaním: „A ľudí takej povahy uctí Katolícka cirkev ako svätcov!“

Nebolo sa prečo vzrušovať. To zvolanie malo znieť inak: „Hľaďte, z ľudí takej povahy, s takou vrodenou náturou dokáže Cirkev urobiť svätcov!“ No, Cirkev to neurobí automaticky, ale dáva prostriedky (sviatosti) a učenie, ktoré v tom môže pomôcť. Ostaňme pri spomínanej Kataríne Sienskej. Nevedela vraj čítať, písať a stala sa učiteľkou Cirkvi. S písaním to mala určite ťažké. Pritom sa zachovalo 382 listov pápežom, cisárom, osobnostiam tej doby. Katarína bola schopná listy a diela diktovať súčasne viacerým pisárom. Slabá inteligencia a veľká múdrosť? Iste.

Takže, kto pozná svoje nedostatky, má s dôverou prosiť, aby dostal, koľko potrebuje. A má si dať poradiť od schopnejších. Takéto uvažovanie však nie je záležitosťou intelektu, ale múdrosti.

Zhrnutie:

Každý sa chce v niečom presadiť.

Svätci mali aj zlé sklony, ale vedeli ich Božou múdrosťou premôcť

Nabudúce: Potreba intuície.