Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule:

Drvivá väčšina nášho obyvateľstva má problémy s nadváhou

Kresťan (človek vôbec) má vydávať svedectvo o sile ducha

Nežijeme aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili

Žiadna vášeň tak nepotláča rozum ako obžerstvo a nečistota (Tomáš Akvinský)

Oblečenie

Profesor umenia nás zobral na exkurziu po umeleckých pamiatkach do Prahy a potom do Bratislavy. Viac ma oslovila prehliadka gotiky v Bratislave, ktorú sme zakončili v Dome sv. Martina. A zaujal ma výklad bočného vchodu od Dunaja. Sprievodca povedal: „Tu skončíme. Tu je posledná gotická prístavba v tomto chráme. Už to ani nie je gotika, presnejšie, nie je to vrchol gotiky, ale smrť gotiky. Všimnite si reliéfy suchých konárov (symbol smrti), rebra – typický znak gotiky už nenesú klenbu, ale klenba rebra. Tu gotika umiera.“

Aký to má súvis s dnešnou témou o obliekaní? Keď gotika umierala, už stavbu neniesli rebra, ale stavba rebra. Dnes už oblečenie neslúži na ochranu človeka pred chladom a úpalom, pred chlipnými pohľadmi, ale má úplne iný význam. Má dráždiť, má provokovať, odhaľovať. A potom sa nositelia sťažujú na obťažovanie! Má to nejakú logiku? Pritom oblečenie by malo slúžiť ako mimikry, aby sme zbytočne nevzbudzovali pozornosť.

Keď som si ako teenager roztrhol nohavice a mama mi ich zaplátala, hanbil som sa. Vlastne som mal byť suverén, lebo som už vtedy vytváral dnešnú módu. Na internete šiel obrázok kraťasov, ktoré viac odhaľovali ako zakrývali. Našiel sa aj kritický komentár. Uvedomil som si, že sú ľudia, ktorí majú ešte zdravý úsudok. Ale väčšina si už zvykla na „umieranie gotiky“ – umieranie tejto spoločnosti. Je to tak! Ako pri stravovaní (viď. minulú úvahu), aj pri obliekaní sa deje niečo úplne nelogické. Spoločnosť (aspoň jej smotánka) obdivuje módnych návrhárov ktorí tvoria nenositeľné modely a ešte viac uctia a nasledujú „vešiaky“ týchto návrhov - vyziable modelky. Je tu niečo choré!

Dnešná spoločnosť si myslí, že je to prejav slobody. Keď bol v minulosti niekde jarmok, každý región sa identifikoval podľa svojho kroja. Na kroj boli hrdí. Teraz si niekto z celebrít oblečie roztrhané montérky (rifle) a nasleduje ho celý svet. A namýšľajú si, akí sú slobodní.

Dnešné oblečenie je symbolom umierania, v tomto prípade nie gotiky, ale našej kultúry. Zánik sa prejavuje demografickým vývojom (vlastne úpadkom - vymierame), demoralizáciou deti, manželstiev, rodiny...

Dovolím si aj na koniec úvahy postreh z minulosti. Pápež Gregor Veľký zbadal v Ríme mladíka s krásnymi črtami. Pýta sa, čo je to za anjelskú osobnosť. Odpovedajú mu, že je z Britských ostrovov. Pápež: „Vyzerá ako anjel a isto je ešte pohan“. A poslal tam misionárov, ktorí tú krajinu evanjelizovali a nazvali Anglicko (od slova anjel). Cirkev aj vďaka tomuto svätému pápežovi pokresťančila a scivilizovala barbarské národy, ktoré prišli plieniť Európu. Východorímska (Byzantská) ríša to nedokázala. Ich najväčší chrám (Hagia Sofia) sa dostal do rúk moslimov a v týchto dňoch je definitívne premenený na mešitu.

Čo príde po tejto zomierajúcej spoločnosti? Aký štýl, aká civilizácia? Záleží od nás – a v tom má dnešná téma súvis s asketikou. Môžeme nasledovať pápeža Gregora veľkého (a vôbec snahy Cirkvi), alebo dopadnúť ako Byzantská ríša.

Dnes som bol na birmovke, ako pozorovateľ. Všimol som si pekné oblečenie dievčat (boli ako dámy) i chlapcov (elegantní páni). Zo 120 účastníkov (s birmovnými 2 x toľko) iba dvaja mali tenisky (chlapec a dievča - asi chcú byť atléti Ducha Svätého!) a nik montérky! Uvedomil som si, akú silu má aj dnes Cirkev. Dokáže takto zhromaždiť toľko mladých, ktorí si tak vážia tento akt, že sa pekne, vkusne oblečú. A akú atmosféru to vyvolalo?! Samozrejme, „birmovka je slávnostná rozlúčka s kostolom za účasti biskupa“, ale... Ukazuje to na silu cirkevnej tradície aj v dnešnej dobe, že niečo sa na nich „nalepí“. Tiež to, že Cirkev stále dokáže, ako nik a nič iné, civilizovať.

Zhrnutie

Oblečenie by malo slúžiť ako mimikry, aby sme zbytočne nevzbudzovali pozornosť.

Malo by slúžiť na ochranu zdravia človeka.

Aj šatenie je symbolom úpadku našej kultúry.

Sila cirkvi aj v dnešnej dobe.

Nabudúce

Maľovanie a možno aj piercingy