Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Predkladám odpovede birmovancov IX. skupiny (Animátor J. Hrtús) na otázku: Prečo mnoho ľudí odmieta sviatosť manželstva?

Prečo mnoho ľudí odmieta sviatosť manželstva?

Pretože ak sa vezmú, tak Boh ich zaväzuje, v jedno. No smutné je že ľudia v dnešnej dobe sa neradi zaväzujú a majú radšej slobodu.

Mne osobne sa to absolútne nepáči kam to došlo. Ak sa nevezmú tak nie sú ničím viazaní a môžu kedykoľvek odísť. Radšej budú žiť na hromádke. Absolútne to nechápem, čo im dáva vzťah bez Boha? Boh je láska ktorý nás spája.

Cítia sa šťastní, no neuvedomujú si, že to skutočné šťastie je Boh. 

Podľa mňa je vzťah bez Boha o ničom, nenaplnený láskou. Podľa mňa nedokážu nezosobášení rodičia dať taký príklad ako zosobášení. Veď tvoria skutočnú rodinu.

No prečo je tento doslova trend taký rozšírený ? To je ťažká otázka. 

K. K 

Čo Boh spojil, človek nech nerozlučuje - týmto by sa malo riadiť množstvo manželských párov,  ale nakoľko je takáto doba tak si každý povie a je to dosť rozšírené že: ,, Nepotrebujeme žiaden papier  na to, aby sme spolu mohli v láske žiť" a toto už som počula od mnohých mladých párov a dosť ma to mrzí.

Ja si osobne myslím že človek sa stáva sebou samým, keď je milovaný. V manželstve nejde len o lásku manželov ale nesmie sa zabúdať, že pri sobáši sa stáva našou životnou súčasťou aj BOH, ktorý nám manželstvo zasvätí a manželia sa stanú „jedným telom a jednou dušou“. Ich dôkazom pravej lásky sú ich deti ktoré ich vnímajú a viažu sa na nich od prvého momentu stretnutia. Rodičia spolu vychovávajú čím sa medzi nimi aj silní puto, pretože to čo vychovávajú vytvorili z ich lásky a šťastia ktoré medzi manželmi je a trvá.  

No sú aj prípady, kde puto lásky nemá z čoho vyplývať a tak manželia bohužiaľ manželský záväzok nedodržia a ich puto sa začne pomaly vytrácať. Môže to spôsobiť: choroba, peniaze, nevera, bezdetnosť, nezhody, hádky a..... ale v týchto chvíľach by si mali spomenúť na sľub a prísahu ktorú predniesli pre Bohom. Tieto veci sa stávajú, ale kresťania však smú dúfať, že ani vtedy ich Boh neprestáva milovať a že stále patria do Ježišovej Cirkvi.

N.H. 

Keď som sa opýtala mamy, prečo si zobrala môjho otca odpovedala mi: však sme sa ľúbili a vedeli sme, že to nie je chvíľková záležitosť.

Ako sa tak pozerám na terajšie vzťahy a všetko ďalšie okolo toho, neviem, či sa mám čudovať, alebo len ticho prikyvovať. V terajšej dobe sa každá malá vec stane obrovským zlom. Ako keď niečo poviete a je zle. Avšak sviatosť manželstva sa nedá považovať za niečo malé. Je to naozaj veľká vec, vďaka ktorej sa ľudia viac a viac zbližujú, aj keď si myslia že to viac nejde, upevňujú rodinu, predsa len krv nie je voda. Ak sú si navzájom oporou a cenia si jeden druhého prečo teda? V tuto dobu ľudia myslia iba na budúcnosť, neužívajú si prítomnosť a vďaka všetkým nátlakom a stresu sú pesimistickí a nakoniec majú v mysli len to zlé. Majú v mysli len zlo, ktoré sa im môže počas života prihodiť.

Musím povedať, že ľudí k tomu doviedla aj tá "voľnosť". Keď nie je v manželstve tak sa kľudne s tým človekom môže rozísť a nemusí sa báť žeby teda porušil sľub, ale to nie je správny príklad manželstva a preto je dobre, že do toho nejdú. Predsa len sa zvyšuje rozvodovosť. Jednoducho sú ľudia malo pripravení nato, žiť prítomnosť bez negativizmu. A s tým že budú naozaj spolu do smrti a stále majú pochybnosti že možno príde niekto iný. Nechcú až tak vážne s niekým viazať.

L. G.

Bez svadby a manželského sľubu. Párov, ktoré si zvolili takýto život, je čoraz viac.

Manželstvo prestalo byť jedinou možnosťou, ako žiť s partnerom v jednej domácnosti, ako vychovávať dieťa. Mladí ľudia si môžu dovoliť testovať vzťah a následne sa vziať. Možno je to aj tým, že verejnosť začala viac tolerovať partnerský život mladých ľudí a vychovávanie detí mimo manželstva.

Častým dôvodom prečo ľudia odmietajú sviatosť manželstva je ich nedôvera vo vzťah. Nie sú si istí, či vzťah je ten pravý, možno sa nemôžu spoľahnúť na partnera alebo partnerku.

Iným dôvodom môže byť to, že jeden z partnerov nesúhlasí so vstupom do manželstva. Niektorí sa môžu báť, že vzťah sa po vstupe do manželstva zmení. Muži môžu cítiť, že v manželstve budú musieť zabezpečiť celú rodinu, a preto môžu mať nechuť k manželstvu. Ženy sa zas môžu brániť tomu, že výchova detí bude na ich pleciach. Ďalší zas môžu byť presvedčení, že život v partnerstve je dostatočným dôkazom lásky a manželský sľub ako formalitu nepotrebujú. Ale môžu to byť aj rozvedení ľudia, ktorí sú sklamaní z predchádzajúceho vzťahu.

A. P. 

v dnešnej dobe veľa mladých ľudí odmieta sviatosť manželstva. Nepríde im to podstatné, je pre nich hlavné, že spolu tvoria pár.

Možno majú strach, že ich partner sklame, alebo ich vzťah sa časom rozpadne. Možno majú strach z toho, že budú niekomu do konca svojho života zaviazaní, no ak sa majú naozaj radi, tak sviatosť manželstva príjmu a nehľadajú zbytočné dôvody ako sa tomu vyhnúť.

L. Š.

Veľa ľudí berie manželstvo totiž iba ako formalitu. Keďže je to jedna zo sviatostí, ktorá spája dvoch ľudí navždy, mali by si to dobre rozmyslieť.

Mladí ľudia to v dnešnej dobe berú ako možno staromódne. Podľa nich to v živote nepotrebujú alebo nemajú na to peniaze. Veľa ľudí sa aj rozvádza. Preto ako som povedala mali by si dobre rozmyslieť či chcú byť spolu, zdieľať život iba s jednou osobou do konca života. Mám aj ja rozvedených rodičov a tiež zistili, že si nerozumia.

Ja osobne manželstvo beriem ako veľmi peknú vec, ktorú by som určite vo svojom živote v budúcnosti chcela.. No určite si rozmyslím s kým. O tejto téme by sa dalo veľmi veľa rozprávať. No ja si tak v krátkosti myslím, že manželstvo je veľmi pekná vec kde sa môže človek zdôveriť a brať niekoho ako partnera aj priateľa a za nič sa nemusí hanbiť.

N. Š.