Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Predkladám odpovede birmovancov IX. skupiny (Animátor J. Hrtús) na otázku: 

  1. Porovnaj Starý a Nový zákon (zmluvu). Základné rozdiely, v čom je posun, rozdiel – oblasť náuky, bohoslužby, morálky... (Referát)
  2. Prečo je Boh obviňovaní z utrpenia vo svete a prečo si aj my myslíme, že Boh nás obmedzuje! Čo robíte, mali by ste robiť, aby ste tento mylný názor napravili medzi kamarátmi? (Úvaha)
    1. úloha

    Starý zákon alebo inak Stará zmluva, je prvou časťou Biblie ktorá vznikla v prvom storočí ešte pred Kristom a jej jazykom bola hebrejčina, majú ho i židia. Znamenalo pôvodne „zmluvu“ alebo „dohodu“. Keď Židia vyšli z Egypta, uzavreli slávnostnú zmluvu s Jahvem , podľa ktorej mal byť On ich Bohom a oni jeho ľudom. To bola „zmluva“, ktorá dala základ celému židovskému náboženskému mysleniu. Starý zákon potom sleduje plnenie tejto zmluvy. S postupom a rozvojom kresťanstva vznikol Nový zákon (Nová zmluva) ktorá vznikla už v okruhu kresťanov a nachádzajú sa tu evanjeliá a jazykom Novej zmluvy je gréčtina. Smrť a zmŕtvychvstanie Ježiša je novou zmluvou medzi človekom a Bohom. Je to naplnenie slov proroka Jeremiáša: „Hľa, prídu dni, hovorí Pán, keď uzavriem s domom Izraela a s domom Júdu novú zmluvu!“ A Ezechiel dodáva: „... bude to s nimi zmluva večná..“ Ježiš pri Poslednej večeri povedal: „Tento kalich je nová zmluva v mojej krvi .Od tohto okamihu všetci tí, ktorí uveria v Krista a dajú sa pokrstiť na odpustenie hriechov, sú členmi nového Božieho ľudu.

    Napríklad v Starom zákone je veľa prorockých kníh a to napríklad ,,Izaiáš“  ktorý sa začína: 1. Videnie Izaiáša, syna Amosovho,..... 2 Čujte, nebesá, počúvaj, zem, lebo Pán hovorí: ....

    Na rozdiel v Novom zákone, v prorockých knihách sa nachádza ,,Zjavenie“ a začína sa: Zjavenie Ježiša Krista, ktoré mu dal Boh, .....2 A tento dosvedčil Božie slovo a svedectvo Ježiša Krista; všetko, čo videl.

    Už tu môžeme vidieť základný rozdiel a to ten, že v Novom zákone sa spomína už Ježiš Kristus a doba po narodení Ježiša Krista. V Starom zákone sa hovorí o tom, ako Boh stvoril za 7 dní nebo a zem, svetlo a tmu, deň a noc, rastliny, moria a oceány, živočíchy, ktoré vo vodách žili i ktoré žili na súši. Stvoril prvého človeka, aby sa staral o všetko, čo vytvoril. Siedmy deň posvätil a oddychoval.

    V Novom zákone je všetko akoby ,,bližšie“ poukázané, napríklad: Rodokmeň Ježiša Krista, syna Dávidovho, syna Abrahámovho...

    Oblasť náuky, bohoslužby, morálky - všetko bolo zložitejšie pretože verili v Boha, ktorý sa im iba zjavoval alebo im radil, ale nikdy ho nevideli a i tak verili. Morálka bola síce silná voči veriacim ale keďže nemali koho stíhať tak to mali jednoduchšie. Avšak keď už bol Ježiš Kristus na svete a začal robiť divy a zázraky pred očami ľudí, bolo to zložitejšie. Mali terč, ktorého sa museli zbaviť. Bohoslužby boli v Starom zákone menej ,,vyšperkované“. Boh im dal rady, lenže Ježiš ich to naučil a ukázal im to .. V starom zákone bolo menej "náuk" pretože ľudia sa viac starali a jedine čo stihli je veriť. No v novom už náuky boli iné. Ježiš mal 12 apoštolov ti si naverbovali ďalších ľudí a všetko išlo od zdroja. Cirkev sa vďaka tomu viac a viac rozrastala..

    To je všetko k prvej úlohe, dúfam že to stačí a keďže som aj niečo skopírovala aj písala viac z hlavy a ako to vnímam, že všetko pochopíte. Ak nie napíšem to ešte raz. o milí čitatelia, má to napísať ešte raz? - poznámka editora)

     

    1. úloha

    Vráťme sa na úplný začiatok. Boh stvoril Nebo a Zem a to úplne dokonale. Stvoril aj dokonalého človeka, no ten zhrešil. Bolo to zlé. Zlo prerušilo, zničilo dokonalosť. V dnešnom svete je dobro viac obmedzované a to zlo priam prekypuje.

    Pýtame sa: ,,Prečo práve ja? Prečo Boh nevidí ako trpíme? Nestojí pri nás? Je príliš vzdialený? Existuje keď nepomáha?“ Možno to je preto, že to spôsobujeme my, všetku tú bolesť. Len Boh sám vie odpoveď na všetky otázky. No veľa ľudí hovorí a kladie si tiež otázky typu: A čo malé choré bezmocné detičky? Prečo umierajú? Prečo trpia? ... Narodili sa vo svete, ktorý nie je dokonalý. Nič tu nie je dokonalé a všetku dokonalosť zhltlo zlo. Hriech sa posúva z generácie na generáciu a i my musíme niesť následky.

    Medzi kamarátmi je to ťažké. Každý má na všetko iný názor. Možno poukázať na to, že Kristus trpel, že trpeli všetci. Boh sa snaží urobiť všetko, čo si myslí, že je dobré. Treba poukázať na to, že celý svet je v jeho rukách a my sme pod jeho mocou. Všetky Odpovede nájdeme v Biblii ale len vtedy, keď sa ju budeme snažiť pochopiť. Netreba sa dívať len na to zlé vo svete. Treba si vážiť tie veci, ktoré sú pekné a zmieriť sa s tým že existujú veci, za ktoré musíme niesť následky.

    L. G.

     

    1. Rozdiel medzi Starým a Novým zákonom ..... Oba rozprávajú o Mesiášovi no starý zákon ich (Izraelitov) pripravoval na jeho príchod, a na to že za nás zomrie ..... Nový zákon už hovorí o Ježišovom učení, živote, čo pre nás urobil a ako si to (všetko) máme vážiť .... 

    No až po dlhšom rozmýšľaní som sa dočítala o takomto rozdiele:  V starom zákone ľudia odpočívali v sobotu, no v novom už v nedeľu ... Prečo je to tak? (Budeme o tom hovoriť pri najbližšom stretnutí - poznámka editora) 

     

    1. Boh dal ľudom slobodnú vôľu .. Či  sa chcú rozhodnúť pre dobro alebo zlo.... No ale keď sa ľuďom kopia tie zlé "veci" tak z toho začnú obviňovať Boha.. niekedy mi to príde ako keby to mali "zakódovane" v hlave a robili to automaticky - Nič sa nedarí - Môže za to Boh no sú na omyle .... Môžu si za to sami - oni sa rozhodnúť mohli ..... Podľa mňa by sa to riešiť dalo tak že sa musíme viac v danej chvíli zamyslieť nad tým kto (si) za to môže ....

    Veď aj ja som niekedy taká že - Och Pane Bože, prečo ma tak trestáš?! a i. No potom sa zamyslím .... Prečo to zvaľujem na Boha ... Môžem si za to sama ... Ale keď sa tak zamyslím - Prečo to vlastne všetko zhadzujú na Boha ? .... On nám dáva všetko a my si to nevieme vážiť ....  

    K. K.

     

    1-Keby sme mali len Novú zmluvu, dostali by sme sa k evanjeliám, ale nevedeli by sme prečo Židia hľadali Mesiáša. Bez Starej zmluvy by sme nechápali, prečo tento Mesiáš prišiel a neboli by sme schopní spoznať Ježiša z Nazaretu ako Mesiáša skrze mnoho detailných proroctiev, ktoré boli dané o Ňom napísane , napríklad: miesto Jeho narodenia  spôsob Jeho smrti , Jeho vzkriesenie  a mnoho ďalších ..

    Bez Starej zmluvy by sme nerozumeli židovským zvykom, ktoré sa spomínajú v Novej zmluve. Nechápali by sme, prečo bol Ježiš tak rozrušený, keď čistil nádvorie chrámu. Nechápali by sme, že môžeme použiť rovnakú múdrosť, ktorú Kristus používal v mnohých odpovediach Jeho protivníkom. Stará zmluva popisuje ešte aj obetný systém ktorý Boh dal Izraelitom :).


     K Novej zmluve som nič zaujímavé nenašla ale tu je toho trošku o nej aspoň v rozdieloch

    1. Na rozdiel od Novej, Stará zmluva sa nedotýkala srdca človeka, osobný vzťah s Bohom nielenže nebol taký ľahký, ale nebol ani dôležitý. Židov viacej zaujímalo to, čo robia oni, ako to, aký je Boh. V Novej zmluve je prvotný vzťah s osobou, skutky nasledujú.
    2. Stará zmluva bola zameraná na správne dodržanie predpísaných ceremónií, Nová zmluva je zameraná na podstatu, ktorou je Božia sláva. Veď celým zmyslom existencie človeka je, aby vošiel do Božej slávy a niesol ju na sebe, keďže je stvorený na Boží obraz.
    3. Stará zmluva donášala odsúdenie, Nová zmluva donáša milosť a slobodu. Iba zmluva, ktorá je v krvi Kristovej, prináša život.

    Prináša mi neskonalé požehnanie, keď si uvedomím, že mám tú milosť patriť k ľudu Novej zmluvy. Na druhej strane, nemôžeme pohŕdať Zmluvou Starou. Žime rozumný, triezvy život, dávajme si pozor na zákonníctvo, ale na druhej strane si dávajme pozor, aby sme milosť nechápali nezodpovedne a slobodu nedávali za príčinu telu. „Lebo vy ste na to povolaní, bratia, aby ste boli slobodní, len nedávať tej slobody za príčinu telu, ale skrze lásku slúžte navzájom jedni druhým.“ Preto je dobre, keď sa v cirkvi prejavuje Svätý Duch, pomazanie, nadprirodzená Božia prítomnosť.

    2-

    Niektorí ľudia hovoria, že všetko, čo sa stane, je Božia vôľa. Preto sú presvedčení, že aj ľudské utrpenie spôsobuje Boh. Napríklad úmrtie v rodine alebo nejaká prírodná katastrofa, myslia si, že je to spôsob, akým Boh trestá hriešnikov.

    Ale Biblia hovorí :

    Biblia jasne hovorí, že Boh nespôsobuje ľuďom utrpenie. Napríklad sa v nej píše, že keď zažívame nejaké problémy, bolo by chybou myslieť si: „Pokúša ma Boh.“ Prečo? „Veď Boha nemožno pokúšať zlými vecami, ani sám nikoho nepokúša,“ odpovedá Biblia.  Inými slovami, Boh nikdy nespôsobuje ťažkosti, ktoré zažívame, ani utrpenie, ktoré nám spôsobujú. Ak by to robil, konal by zlo. No v Biblii čítame: „Boh skutočne nekoná zlo.“

     Jednoducho sa musíme zmieriť s jednou vetou: čo má prísť to príde, osud neoklameme, Boh by nám nikdy neublížil a vie len On prečo to tak je napríklad umrie niekto z rodiny ale on chcel len zabrániť niečomu horšiemu . Všetko robí podľa svojej nebeskej vlády. Ja si vždy poviem keď sa niekomu niečo zlé prihodí že to je preto lebo sa napríklad mohlo stať niečo nedajbože mne a Boh ma chcel chrániť.

    N. H.

1. Starý zákon kladie základ pre učenie a príhody nájdene v Novom zákone. Ak by sme mali len Nový zákon a čítali evanjelia, tak by sme nevedeli prečo Židia očakávajú mesiáša. Bez Starého zákona by sme nepochopili, prečo Mesiáš prišiel. Nepochopili by sme ani židovské zvyky. Evanjelia z Nového zákona zaznamenávajú mnoho z naplnenia proroctiev, ktoré boli zaznamenané sto rokov v Starom zákone. Starý zákon pripravil Izraelitov na príchod Mesiáša, ktorý by sa obetoval za hriechy celého sveta. Nový zákon zdiela Ježišov život. 

 

2. Ľudia sú zvláštni. Vždy, keď sa im prestane dariť, hodia vinu na iného. Nehľadajú v tom zlom niečo pozitívne alebo vlastnú chybu. Myslia si, že Boh im krivdí, no mýlia sa. Zlé situácie nám posiela, aby sme si vážili aj to málo, čo máme, aby sme boli silnejší. Vždy sa zlé chvíle vystriedajú s tými dobrými, len nemôžeme strácať vieru. Keď som mala nedávno zlé obdobie, kamarátka mi sama od seba navrhla aby som sa skúsila pomodliť. Predsa je nad nami hore nejaká sila, ktorá sa nám snaží pomôcť, aj keď nie možno hneď. Čím viac budeme naše utrpenie hádzať na Boha, tým viac bude trvať.

L.Š.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.