Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 11, 1-18, Jn 10, 1-10

Dnes máme pred očami opäť postavu pastiera s ktorou sa stotožňuje Ježiš.

Dnešný text dajme do súvisu s predchádzajúcim textom evanjelistu Jána, v ktorom po uzdravení slepého Ježiš hovorí, že prišiel súdiť svet a hriech farizejov ostáva, lebo tvrdia, že vidia. Ježiš im odpovedal: „Keby ste boli slepí, nemali by ste hriech. Vy však hovoríte: „Vidíme!“ A tak váš hriech ostáva.(Jn 9 41)

Z tohto pohľadu lepšie pochopíme, prečo sa Ježiš prirovnáva k bráne. Veru, veru, hovorím vám: Ja som brána k ovciam: Všetci, čo prišli predo mnou, sú zlodeji a zbojníci, ale ovce ich nepočúvali. Ja som brána. Kto vojde cezo mňa, bude spasený; bude vchádzať i vychádzať a nájde pastvu.

Je zriedkavé a prekvapujúce porovnávať sa s dverami - bránou! Musíme zobrať do úvahy to, že v minulosti, pastieri (ovčiari) poukladali kamene, aby vytvorili steny ohrady a nechali otvor. Večer, po privedení svojich ovečiek, si pastier ako dvere ľahol pri vchode do ohrady. Pastier bol dverami, strážcom, chránil tak svoje ovečky pred akýmkoľvek nočným túlaním, pred akoukoľvek krádežou.

Ježiš berie na seba kostým božského pastiera. Jeho „ja som“ môže rezonovať ako ozvena Božieho „ja som“ zjavujúceho sa Mojžišovi. Týmto ešte viac podčiarkuje jedinečný a exkluzívny aspekt jeho úlohy. On je jediný prístup, jediná cesta k spáse, skrátka 'jediný Pán a Boh'. Mimo jeho osoby nie je možný život ani spása. Tu sa Ježiš stavia proti týmto zlodejom, ktorí sú tu len na to, aby kradli, zabíjali a zabíjali ... On je Cesta, Pravda a Život.

Pastier-vrátnik je však len jeden aspekt. Kamenná ohrada nie je cieľom, práve naopak. Ovca musíme vyjsť! Skutočným cieľom bude pastva. Je to cieľ ísť, počúvať jedinečný hlas Krista Pastiera, do zasľúbenej zeme, o ktorej stále nič nevieme. Musíme si ale odpustiť nočný výbeh, vtedy sa stádo stáva ľahkou korisťou.

Turzovka, 22.4.2024

Úvahu nad dnešnými čítaniami nájdete aj na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/344-pondelok-po-4-velkonocnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/665-pondelok-po-4-velkonocnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1254-pondelok-po-4-velkonocnej-nedeli-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2969-pondelok-po-4-velkonocnej-nedeli-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3443-pondelok-po-4-velkonocnej-nedeli-22