Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 11, 18-20, Jn 7, 40-53

Poznáte to: Niekto hľadá dôvody, iný spôsob.

Dôvody ako nepomôcť, alebo spôsob ako pomôcť.

To sa dá aplikovať na súčasníkov Pána Ježiša. Niektorí hľadal spôsob ako sa dostať k Ježišovi – aby ich uzdravil, aby ho mohli počuť, aby mohli s nim byť.

Iní hľadal dôvody ako mu neuveriť, a vlastne spôsob ako ho odstrániť. Presne podľa vypovedania proroka Jeremiáša (1. čítanie):  Stroja proti mne úklady: „Vytnime strom v jeho miazge, vykoreňme ho zo zeme živých, nech sa už ani nespomenie jeho meno!“ Výstižne to vyjadruje popis evanjelistu Jána, ktorý sme počuli: Niektorí zo zástupu hovorili: „Toto je naozaj prorok.“ Druhí tvrdili: „Mesiáš je to.“ Ale iní namietali: „Vari z Galiley príde Mesiáš?! A nehovorí Písmo: ‚Mesiáš príde z Dávidovho potomstva, z mestečka Betlehem, odkiaľ bol Dávid?!‘“ A tak nastala preňho v zástupe roztržka.

Rozdelenie, aké je bežné v dnešnej spoločnosti pre ruskú agresiu, ako to bolo pre covid, ako to bude pri voľbách za prezidenta... Vo vzťahu k Ježišovi ide však o niečo viac – o pokojný život s nim a dokonca o večnosť.

Úvahu nad dnešným evanjeliom nájdete i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/730-sobota-po-4-postnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1300-sobota-po-4-postnej-nedeli-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2095-pokial-pripustam-boha-sobota-po-4-postnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2490-sobota-po-4-postnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3392-sobota-po-4-postnej-nedeli-22