Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Jn 3, 11-21, Jn 1, 43-51

Už sa vám asi stalo, že vás niekto spoznal a vy jeho nie.

Vtedy sa snažíte zistiť kto to je, odkiaľ vás pozná.

Inokedy sa stretnú cudzí ľudia a naraz sa im zdá, ako keby sa poznali večnosť. Nemusí ísť iba o zaľúbených. Jednoducho „si sadnú“, cítia sa na jednej vlnovej dĺžke.

Ježiš sa pri stretnutí s Natanaelom vyjadruje o ňom, ako o známom. Natanael je právom prekvapený a pýta sa: „Odkiaľ ma poznáš?" Akoby hovoril: Nikdy som ťa nestretol a toto je prvýkrát, čo ťa stretávam, akože ma môžeš poznať. Ježiš odpovedá: „Videl som ťa prv, ako ťa Filip zavolal, keď si bol pod figovníkom.“ Ježiš sa Natanaelovi zjavuje ako niekto, kto je väčší ako jeho skepticizmus, predsudky a zaujatosť. Potom Natanael vyhlási: „Rabbi, ty si Boží Syn, ty si kráľ Izraela!“

Nevieme aký mechanizmus v tomto vzťahu hneď zaúčinkoval. Natanaelova odpoveď je však viac ako len vyhlásenie. Je to vlastne vyznanie viery.

Keďže Ježiš pochádzal z Nazareta, pozeral na Ježiša zhora a cítil sa nadradený. Po stretnutí a skúsenosti s Ježišom tvárou v tvár, Natanael vyznáva: „Rabbi, ty si Boží Syn! Ty si kráľ Izraela!" Dostal sa zo svojej nadradenosti, ktorá pochádzala zo znalosti odkiaľ Ježiš prišiel a naraz vyzdvihol Ježiša. Zmenil postoj k nemu. 

Natanaelovi stačilo tak málo. My si myslíme, že už Ježiša dosť poznáme. A tu sa môže stať to čo badáme v medziľudských vzťahoch - z zovšedneniu. Naraz si takí ľudia nevedia nič dať! Prestanú sa obohacovať. Tak ako sa Natanael zbavil nadradenosti, tak sa musíme zbavovať aj prachu všednosti. Aj k ľuďom aj Ježišovi.

Koľko a ako poznáme my Pána Ježiša?!

Turzovka, 5.1.2024

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

http://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/85-5-januar

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1069-vianoce-5-1

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1557-5-januara

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2841-5-januar-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3286-5-januara-22