Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Jn 1, 1-4, Jn 20, 2-8

Dnes slávime sviatok sv. Jána, apoštola a evanjelistu.

Deň po Vianociach Cirkev slávi sviatok prvého mučeníka kresťanskej viery, sv. Štefana. A na druhý deň sv. Jána, ktorý najlepšie a najhlbšie preniká tajomstvom vteleného Slova.

Úryvok z jeho evanjelia, ktorý sa nám dnes ponúka, nám pomáha prežívať Vianoce v perspektíve Pánovho zmŕtvychvstania. Ján totiž prišiel k prázdnemu hrobu a „videl a uveril" (Jn 20,8). Dôverujúc svedectvu apoštolov sme každé Vianoce pobádaní „vidieť" a „uveriť".

Môžeme znovu prežívať to isté poznanie a vieru o narodení Ježiša, vteleného Slova. Ján, poháňaný intuíciou svojho srdca – a mali by sme dodať, že „milosťou" – „vidí" za hranice toho, čo jeho oči môžu v tejto chvíli pozorovať. V skutočnosti, ak verí, robí to bez toho, aby ešte „videl" Krista, čo už zahŕňa implicitne chválu tých, ktorí „uveria bez toho, aby videli" (Jn 20, 29), ktorá vrcholí v dvadsiatej kapitole jeho evanjelia. Peter a Ján „bežia" spolu k hrobu, ale text nám hovorí, že Ján „bežal rýchlejšie, predbehol Petra a prišiel k hrobu prvý " (Jn 20, 4). Je to, akoby Jána viac dojala túžba byť opäť po boku toho, koho miloval – Krista –, než skutočnosť, aby zostal po Petrovom boku. Petrov primát v kolégiu apoštolov však podľa gesta čakania uznáva na neho a umožnenia mu vstúpiť ako prvý.

Napriek všetkému Jánovo vrúcne srdce, plné horlivosti, prekypujúce láskou, vedie ho k tomu, aby „bežal rýchlejšie, predbehol Petra a prišiel k hrobu prvý".

Ján nás jasne pozýva, aby sme žili našu vieru aj s touto vrúcnou túžbou stretnúť sa so Zmŕtvychvstalým.

Turzovka 27.12.2023

Viac o živote Jána apoštola môžete prečítať i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/99-sv-jan-apostol-evanjelista

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1082-sv-jan-apostol-evanjelista-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2414-sv-jan-apostol-ml

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3273-sv-jan-apostol-a-evanjelista-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3745-sv-jan-apostol-a-evanjelista-22