Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Mal 3, 1-4. 23-24, Lk 1, 57-66

Každý človek by mal mať nejaský životný cieľ – veď je bytosť rozumová a teda uvažuje.

Nejaký cieľ nám dal aj náš Stvoriteľ. Ideálne je, ak sú tieto dva ciele zosúladené. Takí ľudia sú veľké osobnosti – svätci.

Medzi takéto osobnosti patrí aj sv. Ján Krstiteľ, ktorý je v dnešnom evanjeliu stredobodom pozornosti. Jeho životný cieľ daný od Boha bol stať sa posledným v dlhom rade prorokov, ktorí ukazovali na Spasiteľa, ktorého má Boh poslať svojmu ľudu Izraelu a celému svetu. Ján bol teda tým posledným ukazovateľom Božím.

Boh si ho vybral pre tento úrad ešte predtým, ako sa narodil. Tak ako to bolo aj u iných prorokov, od Izaiáša a Jeremiáša. Ale o žiadnom inom prorokovi nemáme takú históriu narodenia, ako aj správu o narodení. To odlišuje Jána od prorokov pred ním a to podčiarkuje jeho osobitný význam. Sám Ježiš dal Jánovi najvyššie postavenie spomedzi všetkých ľudí.

Pri jeho narodení a obriezke si všimneme mnoho nezvyčajných vecí. Jeho matka Alžbeta bola už stará žena a bola považovaná za neplodnú. Anjel oznámil jeho otcovi Zachariášovi zázrak jeho narodenia. Zachariáš nemohol hovoriť až do hodiny obradu obriezky, pretože pochyboval o anjelových slovách. Podľa anjelových pokynov dieťa dostalo meno, ktoré bolo v rozpore so všetkými tradíciami, meno, ktoré nemal nikto z jeho predkov, Ján. Tieto nezvyčajné a čiastočne nevysvetliteľné okolnosti Jánovho narodenia tiež podčiarkujú jeho osobitný význam ako ukazovateľa na Boha. Sú pre nás aj dnes, o dvetisíc rokov neskôr, Božím znamením a Božím potvrdením: Tento Ján je Boží prorok, Boží ukazovateľ. 

Chlapec sa mal volať „Ján“, to bolo to, čo Boh chcel. Ján, to znamená: „Boh je milosrdný.“ Boh bol skutočne milosrdný k rodičom Zachariášovi a Alžbete, keď im v starobe dal syna. Ale toto meno je aj Božím programom: Boh je milosrdný. Lebo Boh ukazuje svoju milosť celému ľudstvu skrze toho, na ktorého Ján ukázal a o ktorom svedčil.

Aj dnes je pre nás užitočné, že poznáme toto naprogramované meno: Ján – „Boh je milosrdný“. Ak čítame ďalej Bibliu, dozvedáme sa, ako tento muž kázal. Ľahko by ste ho mohli považovať za prísneho učiteľa zákona. Hlásal Boží zákon a svoje slová nevyberal. Nemilosrdne poukazoval na hriechy ľudí; Dokonca aj kráľa obvinil z cudzoložstva. Nakoniec za to musel zaplatiť svojou slobodou a životom. Áno, Jánova kázeň o zákone bola taká ostrá, že niekedy hraničila s urážkou: „Hadie plemeno!“. Ale akokoľvek tvrdé boli jeho slová zákona, jeho evanjelium bolo milosrdné a nádejné. Povedal: „Po mne príde ten, kto je silnejší ako ja. Toto je Baránok Boží, ktorý sníma hriechy sveta."

Ján bol preto veľký a preto tak veľa dokázal, lebo svoj životný cieľ prispôsobil plánu Stvoriteľa!

Turzovka, 2023

Úvahu nad dnešným Božím slovom môžete nájsť i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/104-advent-23-12

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/659-23-december

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1538-23-decembra

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2407-23-december-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2822-23-december-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3737-23-december-22