Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ez 47, 1-2. 8-9. 12, 2. Kor 3, 9c-11. 16-17, 3., Jn 2, 13-22

Nik nepochybuje o dôležitosti vzťahov.

Uvedomil som si to plasticky v nedeľu. Chodím zastupovať do vzdialenej farnosti a cestou počúvam rádio. Hovoril tam herec Marián Slovák svoj príbeh ako kýchol a z ničoho nič nastala mozgová porucha a stratil reč. Našťastie, doma bola aj jeho manželka, ktorá ihneď zavolala záchranku. „Za dvanásť minút prišla sanitka, lekári aj sestričky sa o mňa výborne starali, nemôžem sa na nič sťažovať,“ povedal vďačný herec. Viac raz zdôrazňoval aké je dôležité, aby človek nebol sám.

Človek potrebuje vzťah – aj k Bohu. Ten sa však vôbec nebuduje individualisticky. Už starozákonný ľud mal chrám, kde sa zhromažďoval a v každom mestečku mal dom zhromaždenia - synagógu (בית כנסת Bejt knesset).

Ježiš stále vytváral spoločenstvá – apoštolov učeníkov. Prví kresťania sa „zhromažďovali po domoch na lámaní chleba“. Neskôr si stavali kostoly. Sledujte vývoj slova: zo staroslovanského kostel, cez staronemecké kastel, z latinského castellum, čo znamenalo pevnosť. V tých pevnostiach boli postavené prvé kostoly. Kostoly boli zároveň pevnosťami, lebo tam sa utiekali v nebezpečenstve. Castellum (pevnosť) bolo aj mestské a vidiecke sídlo šľachtica alebo bohatého zemana, ktoré vystriedalo stredoveký hrad. Kaštiele stoja väčšinou voľne na rovine, počnúc barokom obyčajne v parku.

Pre zaujímavosť, kaplnka nie je malý kostol, ktorý spravuje kaplán, Slová „kaplna“ a „kaplička“ sú uvedené ako slovenské ekvivalenty k latinskému výrazu „sacellum“, označujúcemu malú svätyňu, 

Kostoly nám pomáhajú budovať spoločenstvo – Cirkev. Slovo cirkev pochádza z gréckeho slova „Ecclesia“, ktoré sa definuje ako „spoločenstvo“ alebo „tí, ktorí sú pozvaní“. Koreň slova „cirkev“ neoznačuje len budovu je z gréckeho kyriakon - vec patriaca Bohu, latinsky ecclesia = zhromaždenie. V mnohých jazykoch Cirkev a kostol majú totožný názov.

Kostol, bazilika, nám môžu pomôcť budovať vzťahy s Bohom i navzájom.

Konkrétne o dnešnej Lateránskej bazilike sa môžete dočítať aj na uvedených linkách.

Turzovka, 9.11.2023

Pozrite i nasledujúce karty:

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/159-posvatenie-lateranskej-baziliky

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/512-lateranska-bazilika

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1487-posvaetenie-lateranskej-baziliky

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1919-posvaetenie-lateranskej-baziliky-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2765-posvaetenie-lateranskej-baziliky-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3212-posvaetenie-lateranskej-baziliky-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3679-posvaetenie-lateranskej-baziliky-22